Urologische klachten bij ouder wordende man, hebben hoe dan ook een directe of indirecte link met overgewicht.

AMSTERDAM/NIJMEGEN – Kan een nieuwe vermageringspil bij mannen uiteindelijk leiden tot verbetering van testosteron, erectiestoornissen, prostaatvergroting of zelfs prostaatkanker?

De vooraanstaande Nederlands-Belgische uroloog prof. Dr. Frans Debruyne vindt dat ‘in de lijn der verwachting’ liggen. ,,Overgewicht veroorzaakt immers urologische klachten”, zegt de medisch adviseur en medeoprichter van de Andros Mannenkliniek in Amsterdam.

Volgens cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR, gemeten begin februari 2021) waren er kort vóór het begin van de corona-uitbraak in Nederland iets meer dan 89.400 mannen met prostaatkanker in leven.

Gezond gewicht

,,De kans op urologische problemen neemt toe naarmate de leeftijd vordert”, weet Debruyne (80), die het grootste deel van zijn werkzame leven verbonden was aan het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen en daar Urologie tot een internationaal gerenommeerde afdeling uitbouwde. ,,Maar deze problemen zijn ook zeer afhankelijk van overgewicht. Toch lukt het sommige mannen niet om een gezond gewicht te houden.”

De prostaat groeit, meestal goedaardig, wanneer een man ouder wordt. Dat kan tot plasklachten leiden. Debruyne: ,,En het mannelijk hormoon testosteron neemt af, wat kan leiden tot onder andere libido-klachten. Ook kunnen er erectieproblemen ontstaan door cholesterolverhoging, omdat hierdoor de bloedvaten kunnen vernauwen die zorgen voor de toevoer van het bloed naar de penis bij een erectie.” Uroloog Frans Debruyne: ‘Roken en overgewicht zijn grote boosdoeners’.  Foto: Andros Mannenkliniek

Boosdoeners

Bovendien worden dergelijke urologische klachten zeer beïnvloed door de leefstijl, stelt Debruyne. ,,Roken en overgewicht zijn grote boosdoeners. Het is een gegeven dat roken de majeure oorzaak is van bloedvatvernauwing en dus erectiestoornissen kan veroorzaken. Maar ook overgewicht is een belangrijke factor. Mannen met een BMI van 30-35 raken echt in de problemen.”

Toch lijkt het er op dat laatste punt vooruitgang te worden geboekt. In twee medische vaktijdschriften, The New England Journal of Medicine en The Lancet, zijn recent publicaties verschenen die aantonen dat een nieuw, innovatief middel tegen diabetes een belangrijke bijdrage kan leveren aan het bestrijden van overgewicht.

Diabetes

Debruyne: ,,Het onderzochte geneesmiddel voor de behandeling van type 2 diabetes (dus vooral ‘ouderdomsdiabetes’) heet semaglutide (merknaam Ozempic). Het is al toegelaten in Nederland voor de behandeling van diabetes maar heeft nog een aparte registratie nodig voor de behandeling van overgewicht. Pas dan kan dit middel ook voor de behandeling van overgewicht voorgeschreven worden.”

In de vermelde studies wordt volgens de uroloog aangetoond dat Ozempic leidt tot een gemiddeld gewichtsverlies van bijna 10 procent. En in sommige gevallen zelfs van 20 procent. Aan mannen (maar ook vrouwen) met overgewicht biedt dit middel dus een realistisch vooruitzicht. Dergelijke vermageringsresultaten worden nu bij obesitas-patiënten alleen definitief bereikt met een maagverkleiningsoperatie. En dat is toch een flinke ingreep.”

Nog niet onderzocht is of de met dit nieuwe geneesmiddel bereikte vermagering ook kan leiden tot verbetering van testosteron, erectiestoornissen, prostaatvergroting of zelfs prostaatkanker. ,,Dat is nog niet onderzocht maar dit ligt wel in de lijn der verwachtingen”, zegt Debruyne. ,,Want deze urologische klachten bij de ouder wordende man, hebben hoe dan ook een directe of indirecte link met overgewicht.”Beeld: PIXABAY