Onderzoekster Nine Legemate: Als artsen overstappen op de nieuwe chirurgische methode, dan is dat veel beter voor de brandwondpatiënt.

AMSTERDAM/ROTTERDAM – Brandwonden opereren met een waterstraal met hoge druk. Het lijkt onmogelijk, toch blijkt ‘hydrochirurgie’ een aanwinst in de behandeling van littekens na een verbranding. Bovendien, waar vuur is brengt water altíjd een oplossing.

Onderzoekster Nine Legemate van het Brandwondencentrum bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is enthousiast over de mogelijkheden door de nieuwe toepassing. Zij promoveerde recent aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam op haar studie naar de herstelresultaten door deze vorm van snijden met water bij brandwondenletsel.

Dode huidcellen

Nine Legemate is zelfs stellig over het toekomstperspectief van hydrochirurgie bij het voorkomen van lelijke littekens, die gewoonlijk keer op keer moeten worden geopereerd, dan wel (langdurig) behandeld. “Met dit onderzoek tonen we daadwerkelijk aan dat deze techniek beter is dan de traditionele methode. Door middel van een waterstraal onder hoge druk wordt dood weefsel in de wond verwijderd. Dit gebeurt ‘traditioneel’ met een chirurgisch mes, waarbij het afgestorven weefsel laagje voor laagje wordt weggesneden.”

Dat verwijderen van dode huidlagen is essentieel, aldus Legemate. “Om ernstige brandwonden goed te kunnen behandelen, moet een wond eerst goed worden schoongemaakt. De dode en niet-levensvatbare huid moet worden verwijderd om de wond klaar te maken voor huidtransplantatie. Bij ernstige brandwonden zijn huidtransplantaties nodig om de wond te genezen.”

Ook gezond weefsel

Wanneer artsen kiezen voor de traditionele methode, dan wordt de beschadigde huid laagje voor laagje met een speciaal mes verwijderd. De patiënt verliest niet alleen bloed, maar er wordt ook vaak, onnodig, gezond weefsel weggesneden. Als de arts kiest voor hydrochirurgie, dan wordt er meer gezonde huid gespaard. Belangrijk, aldus de promovenda: “Verlies van gezonde huid is een van de grote factoren die invloed heeft op de kwaliteit van de littekens.”

Hydrochirurgie werd al langer ingezet bij de behandeling van brandwonden in de drie Nederlandse brandwondencentra, maar deze behandeling was nog niet de standaardkeuze. “Hoewel er werd gedacht dat je met deze manier van het schoonmaken de wond beter kon klaarmaken voor de vervolgbehandeling, beslisten brandwondenchirurgen per patiënt en situatie welke techniek ze zouden gebruiken. Nog niet eerder was onderzocht of hydrochirurgie ook echt voordelen opleverde en zo ja, welke dan. De resultaten tonen aan dat een jaar na de operatie de kwaliteit en soepelheid van het litteken beter is na hydrochirurgie in vergelijking met de standaardbehandeling.”

Toekomst

Deze ontwikkeling is erg cruciaal voor mensen met brandwonden, vertelt Rob Baardse, directeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting. “Zo bleek uit het onderzoek ook dat mensen een kleine verandering in de kwaliteit van hun litteken al heel belangrijk vinden. Ondanks de goede brandwondenzorg, zorgen ernstige brandwonden nog vaak voor grote littekens. Veel patiënten ondervinden problemen hiervan, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Doordat nu is aangetoond dat hydrochirurgie de kwaliteit van littekens verbetert, zijn we weer een stapje dichter bij een toekomst zonder littekens.”

Brandwonden-onderzoekster Nine Legemate met haar proefschrift over ‘snijden met water’ bij de behandeling van brandwondenletsel. Foto: Nederlandse Brandwondenstichting