Aan Multipele sclerose lijden alleen al in Nederland 17.000 mensen
AMSTERDAM – Het MS Centrum Amsterdam begint wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van het nieuwe coronavirus op MS. Onder patiënten met Multipele sclerose bestaat momenteel veel onzekerheid over hoe hun lichaam zal reageren bij een besmetting met dit SARS-CoV2-virus. MS is een chronische auto-immuunziekte van het centrale zenuwstelsel. Een nog onbekend aantal patiënten met MS in Nederland heeft een corona-infectie doorgemaakt. Bij sommige van hen heeft dit geleid tot de coronaziekte Covid-19.
Afweer
De onderzoekers, onder leiding van neuroloog prof. dr. Joep Killestein (zie video beneden) van het Amsterdam UMC, locatie VUmc, maakten deze week hun voorgenomen studie bekend, Dat gebeurde aan de vooravond van Wereld MS Dag, die vandaag plaatsvindt. Volgens Killestein zitten ook behandelaars, net als patiënten, met talrijke vragen over de invloed van het virus op deze auto-immuunziekte. Een van de onzekerheden, waarop zij antwoorden willen, betreft de MS-medicatie die afweer onderdrukkend werkt. Bovendien is onduidelijk of patiënten na een blootstelling aan het virus uiteindelijk voldoende afweer kunnen opbouwen om een volgende besmetting met het virus te voorkomen.
Aan Multipele sclerose lijden alleen al in Nederland 17.000 mensen en wereldwijd naar schatting 2,5 tot 3 miljoen. De aandoening komt voor bij circa één op de duizend mensen.
Patiënt Marinus: Wat zou mijn MS-lijf doen met corona? Ik was angstig omdat ik weet dat mijn medicatie tegen MS mijn afweersysteem onderdrukt
Een van de MS-patiënten die mogelijk Covid-19 doormaakte maar daarvan lijkt te zijn hersteld is de nu 51-jarige Marinus Moolenburgh. Hij wil weten of hij nu weer voldoende afweer tegen het coronavirus heeft opgebouwd. Daarom zet hij zich in voor extra onderzoek naar corona en MS.
Hoofdpijn
Moolenburgh kreeg in het voorjaar van 2019 de diagnose MS. Zijn klachten bleken relatief mild. Dit voorjaar, in februari, ging hij op een korte skivakantie met vijf vrienden in Oostenrijk. Na thuiskomst werden ze alle zes ziek. Marinus werd niet getest op het coronavirus, maar enkele vrienden testten positief. De eerste anderhalve week vielen zijn klachten mee, koorts en vooral hoofdpijn, Marinus werd echter halverwege de tweede week zieker met hoge koorts. Zijn vrouw en twee van zijn drie kinderen werden ook ziek. Het gezin ging daarop quarantaine. De skivrienden herstelden, bij Marinus duurden evenwel de problemen langer en ook zijn herstel liet op zich wachten. Zelf is hij ervan overtuigd dat het ‘niet anders kan zijn geweest’ dan Covid-19.

Marinus Moolenburgh – Foto: Privéarchief
Oorontsteking
,,Wat zou mijn MS-lijf doen met corona, hoe zou het reageren? Ik was bang, omdat ik weet dat mijn MS-medicatie mijn afweersysteem onderdrukt”, zegt hij in een publicatie van het VUmc/MS Centrum Amsterdam. ,,Maar niemand kon me dat vertellen, nergens kreeg ik een antwoord.”
De buren, familie en vrienden zetten boodschappen voor de deur en er werd voor het gezin gekookt. ,,In overleg met mijn huisarts, neuroloog, viroloog en KNO-arts kreeg ik een antibioticakuur. Bovenop Covid bleek ik inmiddels ook geïnfecteerd te zijn met een bacteriële ontsteking in mijn luchtwegen, inclusief een oorontsteking. De antibiotica deed gelukkig zijn werk en ik herstelde weer helemaal. Binnenkort moet ik weer mijn halfjaarlijkse dosis van het MS-medicijn ocrelizumab krijgen. Of dat doorgaat weet ik nog niet. Ik zou graag willen weten of ik corona heb gehad en of ik voldoende afweer tegen het coronavirus heb opgebouwd.”
Antistoffen
Er is dus nog veel onbekend over het coronavirus en dat geldt ook voor de risico’s en gevolgen van het virus voor mensen met MS. De adviezen die MS-patiënten krijgen, zijn volgens het VUmc gebaseerd op een inschatting die de neurologen maken met de weinige gegevens van mensen met MS die COVID-19 hebben gehad. MS Centrum Amsterdam wil natuurlijk adviseren op basis van feiten. Dit onderzoek kijkt naar hoe mensen met MS (met en zonder medicatie) een besmetting met het coronavirus hebben doorgemaakt en of ze antistoffen tegen SARS-CoV-2 hebben aangemaakt.
- Via www.zonderms.nl wordt geld ingezameld voor onderzoek naar MS, waaronder voor het project coronavirus bij MS.
Met speciale dank aan Annette van der Goes en Jan Spee
Neuroloog prof. dr. Joep Killestein (Amsterdam UMC)