Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over criterium behandelselectie: Kwetsbaarheid wel, leeftijd niet!
DEN HAAG – Veel oudere mensen in Nederland vrezen dat zij niet in aanmerking zullen komen voor adequate zorg in een ziekenhuis, mochten zij nú ernstig ziek worden. Zij denken dat ze op grond van hun leeftijd als eerste wéggeselecteerd zullen worden, zeker nu de schaarste aan middelen in de zorg zo onder druk is komen te staan door het pandemische coronavirus.
Dit onder ,,heel veel ouderen” sterk levende gevoel schetste 50Plus-fractievoorzitter Henk Krol. Hij deed dat gisteren in de Tweede Kamer, tijdens het corona-debat over de verlenging van maatregelen tegen het virus waartoe het kabinet dinsdag 31 maart besloot.
Geen kans
Krol meldde dat zijn fractie in de dagen ervoor was ‘bedolven’ onder soortgelijke reacties van ‘ouderen die bang zijn, doodsbang’. ,,Bang dat, mochten ze ziek worden, zij niet welkom zijn op de intensive care. En dat ze thuis moeten sterven. Dat ze geen enkele kans hebben om opgenomen te worden als ze ernstige klachten hebben.” Henk Krol zei die angst goed te begrijpen: ,,Omdat ouderen, zelfs mensen die geen klachten hebben, vanwege het coronavirus onlangs zijn benaderd door de huisarts met de vraag of zij wel beademd willen worden? Eerst dachten wij dat het een incident was, maar inmiddels horen we ook van de Landelijke Huisartsen Vereniging dat het geen incident is geweest. Oudere mensen zijn bang, omdat men denkt dat hun leeftijd een rol speelt bij het wel of geen toegang krijgen tot een ziekenhuis.”
Bejegening
50Plus verbaast zich erover dat huisartsen oudere mensen hebben benaderd met de vraag of ze – bij een eventuele coronabesmetting – wel of niet opgenomen willen worden op de intensive care. De partij wil weten in wiens opdracht dat is gebeurd? Krol: ,,Wij horen niet alleen signalen dat ‘een ziekenhuis’ dit heeft opgedragen, maar ook dat het een opdracht is vanuit ‘de overheid’, dat schrijft een huisarts ons. En waarom? En wat denkt het kabinet van deze bejegening? Graag duidelijkheid over wat het beleid is, welke keuzes er gemaakt worden, door wie en waarom? Welke rol speelt leeftijd? Of conditie?”
Geert Wilders (PVV) citeerde uit een e-mail van een mevrouw, die beschreef hoe haar 86-jarige gezonde moeder (met alleen rugklachten) was gebeld door een praktijkassistente van haar huisarts. Die vroeg eerst hoe het met haar ging, stelde de vraag of ze eenzaam was, en vervolgens of zij al had nagedacht of zij, in geval van een besmetting van het coronavirus, naar de intensive care zou willen. Wilders: ,,De praktijkassistente zou hebben gezegd: ‘Dat is toch niets voor mensen van uw leeftijd? U zou dan gewoon thuis moeten worden verzorgd, waar u in het ergste geval komt te overlijden’. Ik snap heel goed dat mensen hier de rillingen van krijgen.”
Kwetsbaarheid
Minister De Jonge stelde dat het initiatief voor dergelijke gesprekken genomen is door het Nederlands Huisartsen Genootschap, NHG. ,,Het was inderdaad ongelukkig dat dit gesprek in een aantal gevallen per telefoon is gevoerd. Dit is niet een gesprek dat je ‘bellend’ moet doen, maar face to face. Zo’n gesprek mag ook niet schriftelijk, bepaald niet.” De Jonge benadrukte dat ‘leeftijd’ geen criterium is of mag zijn voor een behandelselectie: ,,Kwetsbaarheid wel, leeftijd niet!”

50Plus-fractieleider Henk Krol tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.