‘Het coronavirus is geen griepvirus’, uitspraken Thierry Baudet berusten niet op feiten
DEN HAAG – Een besmetting met het coronavirus heeft een aanzienlijk ernstiger ziektebeloop dan griep (influenza), zeker bij mensen met hart- en vaatproblemen en/of diabetes (‘suikerziekte’).
Dit blijkt uit een groot onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en Amsterdam UMC onder ruim 22.000 coronapatiënten. De Hartstichting startte en financierde het onderzoek.
Veronderstellingen
De studie in de ziekenhuizen maakt met feiten een einde aan wilde veronderstellingen onder grote groepen in de samenleving dat corona ‘eigenlijk hetzelfde is als griep’. Cijfers wijzen uit dat de ene virusinfectie niets met de andere besmetting te maken heeft. Zo vinden er veel meer ziekenhuisopnamen plaats door Corona/COVID-19 dan door ‘griep’, stelt de studie.
De Hartstichting stelt in haar persbericht van vandaag: ‘De onderzoeksresultaten laten zien dat het risico op ziekenhuisopname bij coronapatiënten aanzienlijk is: ongeveer 1 op de 20 patiënten komt in het ziekenhuis terecht. Dit gebeurt veel vaker dan bij andere luchtwegaandoeningen, zoals de griep: daar is het ongeveer 1 op de 70. Dit laat zien dat corona ernstiger verloopt dan de griep, zeker bij hart- en vaat- en diabetespatiënten.’
Baudet
FvD-leider Thierry Baudet sprak onlangs in de Tweede Kamer nog over een ‘corona-griepje’, toen hij door Kamervoorzitter Vera Bergkamp werd aangesproken op zijn ziek-zijn, een maand geleden. Baudet zei zich niet te hebben laten testen en leek zijn besmetting (door welk virus dan ook) niet erg serieus te nemen. ‘Ach, het kan de coronagriep of een influenzagriep zijn geweest, of het rhinovirus.’
Uit de ziekenhuisstudie van de Hartstichting blijkt eveneens dat coronapatiënten met hart- en vaatziekten of diabetes hebben een grotere kans om in het ziekenhuis terecht te komen dan coronapatiënten zonder deze aandoeningen, ook al op jongere leeftijd. Deze kans is het grootst bij patiënten met meerdere aandoeningen. Mannen lopen meer risico dan vrouwen.
Mannen-vrouwen
Een 45-jarige mét een hart- en vaatziekte of diabetes heeft net zo’n grote kans om in het ziekenhuis terecht te komen als iemand van 60 jaar zonder zo’n aandoening. Een 60-jarige met een hart- en vaatziekte of diabetes heeft grofweg twee keer zo veel kans op een ziekenhuisopname als een 60-jarige zonder deze aandoeningen. Vrouwen hebben een lager risico op ziekenhuisopname dan mannen.
De ruim 22.000 coronapatiënten (gemiddelde leeftijd 48 jaar) waren of zijn patiënten van rond 190 huisartspraktijken in de regio Amsterdam en Utrecht tijdens de eerste en tweede coronagolf.
Vaccinatievoorrang
De onderzoeksresultaten bevestigen dat mensen met hart- en vaatziekten of diabetes met voorrang vaccinatie nodig hebben. Daarom worden ze op dit moment hiervoor opgeroepen. Deze mensen krijgen normaal gesproken ook een oproep voor de griepprik.
‘Voor nu raden wij hart- en vaat- en diabetespatiënten aan bij corona-achtige klachten zoals keelpijn, hoesten en benauwdheid contact op te nemen met hun huisarts’, aldus de onderzoekers Florien van Royen, Geert-Jan Geersing en Frans Rutten. ‘De huisarts kan coronapatiënten goed monitoren door het zuurstofgehalte van het bloed te meten. En als je de uitnodiging krijgt voor vaccinatie als hart- en vaatziekte- en/of diabetespatiënt, laat je vaccineren.’ Foto: Pixabay
Onderzoekers UMC Utrecht en Amsterdam UMC: Dat mensen met hart- en vaatziekten en/of diabetes voorrang nodig hebben bij vaccinatie is terecht.