VN-secretaris-generaal Guterres: We weten dat lockdowns en quarantaines nu essentieel zijn, maar ze kunnen vrouwen en kinderen in de val lokken.

NEW YORK – De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, heeft opgeroepen tot vrede in alle huishoudens over de hele wereld. Hij vroeg aandacht voor een hausse van huiselijk (seksueel) geweld als ,,zeer ernstig bijeffect” van de wereldwijde bestrijding van het coronavirus. ,,We weten dat lockdowns en quarantaines essentieel zijn om de coronaziekte COVID-19 te onderdrukken. Maar ze kunnen vrouwen en kinderen in de val lokken… Vrouwen met partners die hen misbruiken”, zei Guterres in een videoboodschap.

Familieleden

Het afgelopen weekeinde klonken vergelijkbare woorden van zorg uit de mond van de hoogste baas van de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. De WHO roept slachtoffers van huiselijk geweld op om te praten met ondersteunende familieleden en vrienden.

Voor veel vrouwen en meisjes is de dreiging juist nu het grootst op de plek waar ze het veiligst zouden moeten zijn: thuis.

De geweldsexplosie in gezinnen en families, die beide organisaties nu signaleren, komt deels voort uit het door overheden verplichte thuisblijven van vele miljoenen ouders en hun kinderen. Maar evenzeer van vrouwen en mannen die, door de omstandigheden gedwongen, weken- en misschien wel maanden achtereen in elkaars nabijheid onder één dak moeten verblijven.

Staakt het vuren thuis

In de vandaag uitgezonden videoboodschap van de VN wijst de Portugees Guterres (sinds 2017 is hij de 9e secretaris-generaal) op de ,,forse toename van huiselijk geweld” in de afgelopen weken in veel landen. Hij spreekt van een gruwelijke, wereldwijde golf van huiselijk (en seksueel) geweld. Guterres verwees naar zijn herhaaldelijke oproepen tot een staakt-het-vuren in conflicten over de hele wereld; nu deed hij een vergelijkbare oproep voor het slagveld in woningen wereldwijd.

,,Voor veel vrouwen en meisjes is de dreiging juist nu het grootst op de plek waar ze het veiligst zouden moeten zijn”, zei de hoogste baas van de United Nations. Guterres’ oproep was ondertiteld in meerdere talen. Hij drong er bij regeringen op aan meer inspanningen te leveren om geweld tegen vrouwen te voorkomen, als onderdeel van de Covid-19-bestrijding. De VN-baas stelt voor noodwaarschuwingssystemen in apotheken en supermarkten op te zetten. Verder pleit hij voor veilige manieren waarmee vrouwen ondersteuning kunnen krijgen zonder dat hun misbruikers worden gewaarschuwd.

 Pleidooi om noodwaarschuwingssystemen voor ‘huiselijk geweld’ in apotheken en supermarkten op te zetten.

De combinatie van economische en sociale spanningen als gevolg van de pandemie en bewegingsbeperkingen hebben het aantal vrouwen en meisjes dat wordt mishandeld, in bijna alle landen dramatisch verhoogd. Maar zelfs vóór de wereldwijde verspreiding van het nieuwe coronavirus, toonden statistieken aan dat een derde van de vrouwen over de hele wereld een vorm van geweld in hun leven had meegemaakt.

Hiv en alcohol

Onderzoek door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), beschrijft verontrustende effecten van geweld op de fysieke, seksuele, reproductieve en mentale gezondheid van vrouwen: vrouwen die fysiek of seksueel misbruik ervaren, hebben tweemaal zoveel kans op abortus en de ervaring verdubbelt bijna hun kans op in een depressie raken. In sommige regio’s hebben ze anderhalf keer meer kans op hiv en er zijn aanwijzingen dat seksueel misbruikte vrouwen 2,3 keer meer kans hebben op alcoholstoornissen. In 2017 werden wereldwijd  87.000 vrouwen vermoord, meer dan de helft werd gedood door intieme partners van familieleden.

Ulrike MaiPixabayVrouwen en kinderen zouden zich thuis veilig moeten voelen, maar door de coronacrisis zitten velen permanent thuis, soms met alle gruwelijke gevolgen van dien.