Landelijk Huisartsen Vereniging (LHV): 88 procent van de praktijken in Nederland had vorige week uitval door corona

UTRECHT – Het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland houdt op dit moment ook veel huisartsen en naaste praktijkmedewerkers thuis. Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging. De LHV spreekt van “veel uitval”.

Vorige week bleek maar liefst 88 procent van de praktijken in Nederland te maken te hebben met uitval van huisartsen en andere medewerkers door ziekte en quarantaine, registreerde de LHV.

Nederland blijkt binnen Europa ‘een grote brandhaard’ van coronabesmettingen. In veel landen loopt het aantal infecties juist snel terug. Zo niet hier.

Gaten vullen

Gemiddeld blijkt het per huisartspraktijk te gaan om 26 procent van de medewerkers die uitvalt. Dat trekt een zware wissel op de huisartsenzorg, constateert de LHV. “Veel waarneming om die gaten te vullen, is er niet te vinden, want ook een aanzienlijk deel van de waarnemend huisartsen is uitgevallen (20 procent in de afgelopen week).”

LHV-voorzitter Mirjam van ’t Veld zegt in een verklaring van de huisartsenorganisatie: “De hoge besmettingsgraad heeft onvermijdelijk gevolgen voor hoe huisartsenpraktijken nu bereikbaar en beschikbaar zijn. En hoe vervelend dat ook is, dat zullen ook patiënten moeten begrijpen. Het is nu roeien met de riemen die we hebben.”

Bereikbaarheid

De beroepsvereniging zegt te zien dat het onvermijdelijk is dat sommige zorg wordt uitgesteld en afgeschaald en dat soms alleen spoedgevallen nog snel kunnen worden gezien. “De bereikbaarheid van praktijken is ook minder dan patiënten gewend zijn.”

Van ’t Veld: “Ook al worden nu veel overheidsmaatregelen versoepeld, het is belangrijk dat patiënten zich binnen de huisartsenpraktijken wel aan een aantal maatregelen blijven houden. Dat je bijvoorbeeld een mondneusmasker draagt als je naar de huisarts gaat en dat je waar mogelijk afstand houdt. Dit om kwetsbare patiënten te beschermen. En heb begrip dat de zorg soms anders plaatsvindt dan je in normalere tijden gewend bent. De huisartsenpraktijken doen keihard hun best om goede zorg te blijven bieden.”