Veel kandidaat-donorlongen zijn in meer of mindere mate beschadigd, bijvoorbeeld door een (terminale) longziekte of door de leefstijl van de donor.
NEW YORK (VS) – De bloedstroom van varkens kan helpen bij het ‘oplappen’ van menselijke donorlongen. Het gaat om longen die eigenlijk niet in de beste conditie voor transplantatie zijn. Al jaren is dan de praktijk dat dergelijke longen worden afgekeurd en vervolgens vernietigd.
In langlopende experimenten aan de Columbia Universiteit in New York is het nu gelukt om donorlongen buiten het lichaam in een betere staat te brengen. Dat is mogelijk door ze aan te sluiten op de intacte bloedstroom van een varken. De universiteit spreekt van ‘een kruiscirculatie van volbloed tussen de donorlong en een dierlijke gastheer’. Het proefdier wordt daartoe minstens een etmaal in coma gebracht.
Van nature
Doordat de beschadigde (en voor transplantatie afgewezen) long de bloedsomloop deelt met die van een levend varken, kunnen van nature aanwezige mechanismen voor zelfreparatie in de menselijke long nu hun werk doen. Ze krijgen daardoor meer tijd voor herstel met behulp van een intacte bloedstroom, Dit blijkt beter te werken dan huidige technieken voor donorlongherstel, dat zeggen de onderzoekers. Uiteindelijk leidt het ertoe, zo stellen zij, dat de beschadigde longen na de ‘varkensbloedbehandeling’ klaar zijn voor plaatsing in het lichaam van een menselijke ontvanger.
De studie is dezer dagen gepubliceerd in het medische tijdschrift Nature Medicine. De twee leiders van het onderzoek, chirurg Ahmed Hozain en biomedisch ingenieur John O’Neill, omschrijven de koppeling van de menselijke long aan de bloedbaan van het varken ‘het verstrekken van intrinsieke biologische herstelmechanismen gedurende een voldoende lange periode, waardoor wij in staat zijn ernstig beschadigde longen te herstellen die anders niet kunnen worden gered’. Voor de experimenten (uitgevoerd door een disciplinair team van Columbia Engineering en Vanderbilt University), zijn zes longen gebruikt die op lichaamstemperatuur werden gehouden.
Gulle gever
Veel kandidaat-donorlongen zijn in meer of mindere mate beschadigd, bijvoorbeeld door een (terminale) longziekte of door de leefstijl van de ‘gulle gever’, maar ook door uitname van de longen voor transplantatie. Bovendien neemt van de conditie van de uitgenomen long snel af. Het kan daarbij voorkomen dat een uitgenomen long zodanig verslechtert dat transplantatie niet langer verantwoord is. Echter, de realiteit van terminale longziekten is dat er veel meer patiënten zijn dan er donorlongen beschikbaar zijn. Dit komt dus niet alleen door het lage aantal donoren.
Ademhalingsziekten vormen wereldwijd de derde belangrijkste doodsoorzaak, stelt de Columbia University in een online-publicatie (zie bijgaande link). Bovendien is longtransplantatie nog steeds de enige behandeling voor patiënten met een longziekte in het eindstadium. Ondanks de wetenschappelijke vooruitgang, blijft longtransplantatie beperkt door de vrij geringe beschikbaarheid van gezonde donororganen. ,,De meeste donorlongen kunnen niet worden gebruikt vanwege ernstige maar potentieel omkeerbare verwondingen”, zeggen de onderzoekers. Link: https://engineering.columbia.edu/press-releases/gvn-donor-lungs-recovery
Vitaal
Uiteindelijk hopen de wetenschappers van de koppeling tussen menselijk orgaan en varken zóveel te leren dat deze kennis kan worden omgezet in techniek, zodat ook de varkens niet langer nodig zijn om een humaan orgaan weer vitaal te maken.
Momenteel wordt een methode die bekend staat als ex vivo longperfusie (EVLP) gebruikt om longondersteuning buiten het lichaam te bieden en donorlongen van marginale kwaliteit te herstellen vóór transplantatie. EVLP biedt echter slechts een beperkte duur van zes tot acht uur ondersteuning – een tijd die te kort is om de meeste ernstig beschadigde donorlongen te herstellen.

Beelden van menselijke transplantatielongen in drie stadia van herstel: bij uitname (links), na 12 uur gekoppeld te zijn aan bloedbaan van een varken (midden) en na 24 uur verse bloedtoevoer. De long oogt dan fris, is goed doorbloed en zou klaar zijn voor transplantatie. Fotostrip: Ahmed Hozain en John O’Neill/Columbia University en hun team.