Minister Hugo de Jonge: Het vaccin is binnen handbereik en daarmee staan we aan de vooravond van een nieuwe fase in deze crisis!

DEN HAAG/AMSTERDAM – Verschillende zorgorganisaties hebben hun bedenkingen over de mogelijk snelle start van de coronavaccinatie, die minister De Jonge vandaag aankondigde.

De minister zei dat er een reële kans is (‘Als alles meezit…’) dat in de eerste dagen van het nieuwe jaar de vaccinatie al kan beginnen tegen een besmetting met het coronavirus. Dus: met een week of vier vanaf nu. Er werd zelfs al een datum genoemd: 4 januari.

Naast zorgmedewerkers, zouden ouderen en kwetsbaren als eerste een coronaprik kunnen krijgen. Maar zorgorganisaties hebben daar een hard hoofd in. ActiZ, de branchevereniging van 400 organisaties in de (ouderen)zorg, reageerde met de opmerking dat het noemen van deze datum door de minister ,,erg enthousiast is, maar mogelijk ook een beetje prematuur”.

Zorgvuldig

En Verenso, de vereniging van specialisten in de ouderengeneeskunde, meldde op zijn website: ,,Ofschoon wij de druk om snel met een vaccin te komen begrijpen, hebben wij aangegeven in dit traject graag zorgvuldig te werk te willen gaan. Zo is het belangrijk afdoende tijd te nemen voor bijvoorbeeld het verspreiden van informatie over werking en mogelijke bijwerkingen van het uiteindelijk goedgekeurde vaccin.

Tekst leest door onder Tweet

Welk vaccin eind december wordt goedgekeurd, is nog niet bekend.”

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), verantwoordelijk voor het coronabeleid, noemde de onverwacht snelle inentingsstart in een reactie op de mededeling van vandaag dat het in Amsterdam gevestigde Europees Medicijn Agentschap EMA is begonnen met het beoordelen van vaccins. ,,Het vaccin is binnen handbereik en daarmee staan we aan de vooravond van een nieuwe fase in deze crisis”, zei de coronaminister in een bericht op Twitter. Het is nu aan EMA om zorgvuldig te werk te gaan. Wij zorgen dat we er klaar voor zijn. Als het meezit, kunnen we rond 4 januari starten met vaccineren.”

Markt

EMA maakte eerder vandaag bekend dat de vaccinontwikkelaars BioNTech/Pfizer en Moderna officieel een aanvraag tot markttoelating hebben gedaan. Dat betekent, aldus de Rijksoverheid in een nadere toelichting, dat de testfase van deze twee corona-entstoffen is afgerond. EMA gaat samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de twee ingediende entstoffen tegen het coronavirus SAS-CoV2 beoordelen op onder meer veiligheid, kwaliteit en effectiviteit.

Als alles meezit en dit proces voorspoedig verloopt, verwacht EMA uiterlijk 29 december met een oordeel te komen over het vaccin van BioNTech/Pfizer. Bij een positief oordeel zou de Europese Commissie kort daarna, mogelijk nog voor de jaarwisseling, kunnen besluiten over toelating van dit vaccin tot de Europese markt. Met de uitvoerende partijen wordt overlegd op welke wijze er bij dit scenario in de week daarop (de week van 4 januari) kan worden gestart met het toedienen van het BioNTech/Pfizer-vaccin.