Vaccinatie voorkomt elk jaar de dood van honderdduizenden mensen door mazelen, pokken en griep

BERLIJN – Vaccinaties redden wereldwijd elke minuut vijf mensenlevens. Per jaar voorkomen inentingen tegen uiteenlopende kwaadaardige infectieziekten 2,5 miljoen sterfgevallen.

Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van zowel VaxVox, een internationale gespreksgroep van infectieziektenexperts als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De expertgroep wil met cijfers zichtbaar maken wat vaccinaties betekenen voor de wereldbevolking – en mensen individueel.

Vaccinatie voorkomt elk jaar de dood van honderdduizenden mensen door mazelen, pokken en griep (influenza).

,,Omdat vaccinaties de meeste door inenting te voorkomen ziekten hebben verminderd of zelfs uitgeroeid, weten veel mensen vaak niet meer hoe verwoestend deze levensbedreigende ziekten zijn”, zegt de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus.

Volgens zijn Belgische collega, viroloog Pierre Van Damme van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV) van de Universiteit van Antwerpen, heeft poliovaccinatie in de voorbije decennia alleen al anderhalf miljoen sterfgevallen door deze infectie voorkomen. Polio is nagenoeg uitgeroeid, maar komt in landen als Pakistan, Afghanistan en Nigeria nog in beperkte mate voor. Twee nieuwe poliovaccins zijn in ontwikkeling om ‘het laatste restje polio’ definitief de wereld uit te helpen.

Mazelen was in 2017 de doodsoorzaak van 110.000 wereldburgers. Alleen al in de VS stierven dat jaar 400-450 mensen aan het mazelenvirus. In  2018 overleden 1.207 mensen (513 mannen en 694 vrouwen) met influenza als onderliggende doodsoorzaak, zo blijkt uit CBS-doodsoorzakenstatistiek. Veruit het grootste deel van deze sterfgevallen (96 procent) betrof mensen boven 60 jaar.

De gesprekgroep VaxVox ziet zichzelf als een tegenwicht tegen de wereldwijd groeiende anti-vaccinatie beweging, die ook wel ‘anti-vaxxers’ worden genoemd. ,,Wetenschappers hebben de morele verplichting om ’terug te praten’.” De groep deskundigen zegt gevaarlijke ideeën te signaleren, die kritiekloos hun weg vinden in de maatschappij: ,,Gedachten als ‘door vaccinatie te voorkomen ziekten zijn niet zo ernstig’, en ‘mijn kind krijgt de mazelenvaccins niet, omdat ik heb onderzoek op het internet gedaan’.

De anti-vax oppositie is zo oud als massa-vaccinatie zelf, zegt VaxVox. De oorspronkelijke anti-vaccinatieorganisatie ‘de Anti-verplichte vaccinatieliga’ werd in 1866 in het Verenigd Koninkrijk opgericht om te protesteren tegen vaccinatiemandaten tegen pokken.