UPDATE 15-3-2021 - 15:00 uur - Ook Nederland staakt voorlopig 'uit voorzorg' de toediening van het AstraZeneca-vaccin. De maatregel geldt vooralsnog voor twee weken, tot en met zondag 28 maart. Maandagmiddag meldde het ministerie van Volksgezondheid evenwel dat de 'vertraging' weleens langer zou kunnen duren. De prikpauze werd genomen na overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). De medicijnautoriteit heeft de pauze in het prikken van dit vaccin geadviseerd aan minister De Jonge van Volksgezondheid. Het CBG gaf dit advies "op basis van nieuwe veiligheidsinformatie uit Europa". Het besluit van het ministerie betekent dat tot de genoemde datum bijna 290.000 AstraZeneca-prikken niet worden gezet. De GGD's gaan de komende weken tienduizenden vaccinatie-afspraken annuleren.

Nederland staakt vooralsnog voor twee weken ‘uit voorzorg’ de toediening van het AstraZeneca-vaccin

DEN HAAG/AMSTERDAM – Uit alle macht probeert AstraZeneca, de Brits-Zweedse farmaceutische multinational, de imago- en financiële schade aan haar coronavaccin te beperken. Tot nu toe zonder succes.

Zondag laat in de middag verklaarde het bedrijf met nadruk dat er ,,geen bewijs is voor een verhoogd risico op bloedstolsels” bij mensen die een prik hebben gehad met deze entstof. Dat zou blijken uit een hernieuwde analyse van de effecten na vaccinatie bij ongeveer 17 miljoen Britse en Europese burgers, die in de afgelopen periode het vaccin toegediend hebben gekregen.

Bloedplaatjes

Ongeveer tezelfdertijd dat AstraZeneca haar communiqué wereldkundig maakte, staakten Ierland en een deel van Italië (regio Piëmont) voor onbepaalde tijd het gebruik van het middel. Dit na het bekend worden, zaterdag, van een studie uit Noorwegen waarin melding werd gemaakt van drie ernstige reacties op het middel bij zorgmedewerkers. Het drietal had onlangs de AZ-Covid-injectie gekregen en wordt op dit moment in een of meer ziekenhuizen behandeld vanwege bloedingen, dan wel bloedstolsels en/of een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie, ITP). Oostenrijk, Denemarken en IJsland stopten al eerder met dit vaccin om de genoemde bijwerkingen, die zij op het spoor kwamen, nader te bestuderen. Nu gaan ook Duitsland, Frankrijk en Nederland hiertoe over.

Alle drie de zorgmedewerkers zijn jonger dan 50 jaar. Het ministerie van Gezondheid in Noorwegen spreekt van ‘ongewone verschijnselen na de inenting’ en stelt dat, op haar verzoek, het Europees Medicijn Agentschap EMA (in Amsterdam) de drie gevallen onder de loep zal nemen. Overigens zou het inmiddels gaan om bijwerkingen bij in totaal 6 personen in de Scandinavische landen.

Allergische reactie

Desondanks verklaarde het geneesmiddelenbedrijf zondag, op basis van de beschikbare veiligheidsgegevens bij de reeds 17 miljoen gevaccineerden, dat er geen aanwijzingen zijn voor een verhoogd risico op de bijwerkingen die nu in Noorwegen zijn opgemerkt.

Begin vorige week wees het Europees Medicijn Agentschap er wel op dat dit coronavaccin tot een allergische reactie zou kunnen leiden. Hiervoor moet de bijsluiter worden aangepast, de bijwerking dient daarin te worden opgenomen. Afgelopen donderdag sprak minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tegenover de NOS nog van ‘een goed vaccin’. Zondagavond meldde hij zijn besluit om tijdelijk te stopen met dit vaccin op Twitter.

Beeld: Twitter