UPDATES - 22:30 uur - Op Nederlands eerste 'nationale vaccinatiedag' werd bekend dat er een tweede coronavaccin officieel is goedgekeurd: de entstof van fabrikant Moderna. Dit vaccin heeft nu de instemming van het Europese geneesmiddelenbureau EMA. De eerste doses daarvan komen waarschijnlijk volgende week in Nederland. Volgens zorgminister De Jonge gaat het nog om een beperkte hoeveelheid.

Alsof het een nationale feestdag betrof, en eigenlijk was het dat ook wel een beetje… (al heeft het virus inmiddels veel verdriet aangericht)

VEGHEL/DEN HAAG – In een bijna uitgelaten sfeer, alsof het een nationale feestdag betrof, zijn vandaag de eerste Nederlandse zorgmedewerkers ingeënt tegen het coronavirus. De ontlading bleek groot bij de ‘historische’ handeling van hooguit zeven seconden, waar miljoenen al zo lang naar uitzagen.

Sanna Elkadiri, de 39-jarige zorgmedewerkster van het Veghelse verpleeghuis Het Wereldhuis voor dementerende ouderen, was de eerste Nederlandse die vanmorgen vroeg de eerste corona-injectienaald in haar arm voelde. ,,Nou ja… ik voelde eigenlijk niets, het was zo gebeurd”, zei Sanna lachend – in aanwezigheid, op ruime afstand, van coronaminister Hugo de Jonge. Sanna vertelde in haar werk al ,,veel verlies en veel verdriet” te hebben meegemaakt.

Sanna Elkadiri was vanmorgen de eerste Nederlandse die een prik tegen corona kreeg. Beeld: RIVM

Koningspaar

Sanna’s prik vormde feitelijk het startsein voor een grootscheepse vaccinatie die Nederland als laatste land in Europa inzet. Pas in het najaar zullen de ingezette vaccins alle Nederlanders (twee keer) hebben bereikt. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima reageerden, na de prikseance bij Sanna Elkadiri, met een verklaring via de Rijksvoorlichtingsdienst: ‘De start van de vaccinaties is een keerpunt dat hoop geeft op een uitweg uit deze crisis. Veel dank aan iedereen die hieraan meewerkt! Nu is het van belang om samen vol te houden.’

Zorgprikken

En daarna ging het snel in het land. Tal van ziekenhuizen meldden hun ‘eerste zorgprikken’. De ene na de andere injectienaald verdween in bovenarmen van zorgpersoneel. Bijvoorbeeld in die van de Rotterdamse intensivist Diederik Gommers van het Erasmus Medisch Centrum: ‘Dat wij als acute zorgmedewerkers ook al kunnen vaccineren vind ik geweldig!’, zei hij. ‘Vanaf nu hebben we het onder controle. Momenteel hebben we te maken veel ziekteverzuim door Covid en mensen zijn dan vaak lang ziek. Daarom is het belangrijk dat we nu vaccineren zodat we de capaciteit op orde hebben’)

Ook voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), tevens bestuursvoorzitter van het Rotterdamse universiteitsziekenhuis. werd gevaccineerd. En eveneens de Rotterdamse IC-verpleegkundige Tom Burggraaf. Hij kreeg de vaccindosis minuten eerder ingespoten door Diederik Gommers. Burggraaf zei het zo: ‘Ik ben ervan overtuigd dat dit dé manier is om Covid te bestrijden. Als je ziet hoe groot de impact is bij ons in de zorg, maar ook andere sectoren als de horeca, dan zie ik dit als een lichtpuntje en een goede stap naar betere tijden.’

IC-verpleegkundige Maurice Hoorens kreeg vanmorgen zijn prik. Beeld: Maastricht UMC+

Ook het academisch ziekenhuis van Maastricht meldde in een persbericht ‘de eerste medewerker van het Maastricht UMC’ die de prik tegen coronaprik had ontvangen. Het betrof IC-verpleegkundige Maurice Hoorens. Eerder in de morgen had het ziekenhuis de eerste vaccins ontvangen vanuit het landelijke distributiepunt. Deze zijn verdeeld over de Limburgse ziekenhuizen. De komende dagen kunnen medewerkers die werkzaam zijn in de acute zorg (intensive care, Spoedeisende Hulp, COVID-afdeling en ambulancezorg) ook hun vaccinatie halen meldt ‘Maastricht’.

Vervroegd

Het ministerie van VWS heeft na een oproep vanuit de ziekenhuizen 30.000 vaccins vervroegd beschikbaar gesteld. Deze vaccins zijn bedoeld voor medewerkers die directe patiëntenzorg verlenen op de Intensive Care, de Spoedeisende hulp, de COVID-afdeling, de ambulance en de COVID-helikopter. Gezien de nog bestaande landelijke schaarste aan vaccins kunnen niet alle medewerkers op de IC, SEH, COVID-afdeling, ambulance en helikopter in de eerste ronde worden gevaccineerd. Voorlopig gaat het om de zorgmedewerkers bij wie uitval door ziekte directe gevolgen heeft voor de beschikbare beddencapaciteit. Dat zijn in eerste instantie verpleegkundigen en artsen die structureel of langdurig zijn ingeroosterd op de genoemde afdelingen. Zij hebben een uitnodiging ontvangen.