Groningse microbiologen vonden het beter, gezien een mogelijk risico, de stroom ansichtkaarten stop te zetten.

GRONINGEN – Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft kaartschrijvers via de sociale media verzocht acuut ‘te stoppen met het sturen van ansichtkaarten’ aan kwetsbare patiënten in het ziekenhuis. De reden is even opmerkelijk als verontrustend: er zijn wetenschappelijke aanwijzingen, weliswaar nog geen harde bewijzen, dat het nieuwe SARS-Coronavirus mogelijk langere tijd levensvatbaar kan blijven op gladde oppervlakten.

Het zou daarbij gaan om onder meer (verpakkings)plastic, papier en karton. Bovendien zou het virus op dit soort materialen tot 24 uur in staat zijn een persoon te infecteren.

Kwetsbaar

Met de stop op de papieren en kartonnen beterschapswensen volgt het ziekenhuis de aanwijzingen op van de eigen microbiologen, zegt woordvoerder Joost Wessels van het UMCG. ,,Zeker nú kunnen we geen enkel risico nemen. Wij hebben veel kwetsbare patiënten in huis. Onze microbiologen vonden het beter om die stroom kaarten, het gevolg van enkele kaartenacties, stop te zetten. Ook al vinden onze onderzoekers het spijtig voor al die mensen die het goed bedoelen, op een kaartenactie reageerden, en de patiënten een hart onder de riem willen steken… Maar het kan niet anders. En, zeker: we zijn hierin inderdaad strenger dan het RIVM.”

Woordvoerder Wessels benadrukt dat het in het bijzonder gaat om het sturen van kaarten aan deze allerzwakste patiënten. ,,Onze oproep om te stoppen met massale kaartenacties heeft alleen betrekking op post aan onze kwetsbare patiënten.” Het is geen oproep om helemaal geen post in Nederland meer te sturen, zegt het ziekenhuis.

Druppeltjes

De microbiologen van het Groningse universiteitsziekenhuis zijn bezorgd geraakt door  een studie van de in Nederland (Erasmus, Rotterdam) opgeleide viroloog Vincent Munster van het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID). In experimenten stelden Munster en zijn collega-onderzoekers vast dat het nieuwe coronavirus zeker 24 uur in leven kan blijven op gladde oppervlakten, zoals papier, karton, maar ook roestvrij staal en plastics. Zij vernevelden het virus, dat in een aerosol van miljoenen minuscule druppeltjes neerdaalde op de genoemde materialen.

Tal van vragen nog onbeantwoord. Zoals: of het virus ook daadwerkelijk kan worden overgedragen via postbestellingen, krantenpapier, reclamefolders of papiergeld?

De levensvatbaarheid van het virus op roestvrij staal bleek zo’n 13 uur, op het kunststof polypropyleen ongeveer 16 uur. Munster doet al jarenlang onderzoek naar vleermuizen en de virusrisico’s die deze dieren inhouden voor de mens. Hij is was ook betrokken bij de ebola-uitbraak in verschillende Afrikaanse landen. Munster’s proefnemingen laten op dit moment nog tal van vragen onbeantwoord. Zoals: of het virus ook daadwerkelijk kan worden overgedragen via postbestellingen, krantenpapier, reclamefolders of papiergeld?

Muntgeld

Over dat laatste, papiergeld: niet voor niets deden onlangs de supermarkten en foodservice-groothandel, via het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), een dringend beroep op klanten om te pinnen bij het betalen. Datzelfde geldt voor muntgeld, ook dat gaat snel door talloze handen. ,,Bij contant betalen komen klant en kassamedewerker vaak met elkaar in aanraking en dat is vanwege het coronavirus ongewenst”, aldus het CBL.

Geen bezoek, alleen partner of contactpersoon mag nog langs komen, niemand anders!

De ansichtkaarten met beterschapswensen begonnen 20 maart jl. het UMC Groningen binnen te stromen, vertelt UMCG-woordvoerder Joost Wessels. Dit nadat een verpleegkundige van de afdeling B2/B4, volstrekt goed bedoelend, via haar Facebook-account een actie organiseerde voor ‘haar’ patiënten. ,,Omdat”, zoals ze het beschreef, ,,ik met lede ogen aanzie dat zij geen bezoek kunnen ontvangen.” Op Facebook schreef zij vervolgens: ,,Beeldt u zich eens in…  Je ligt in het ziekenhuis, op een afdeling waar patiënten liggen die ernstig ziek zijn en als gevolg van een ziekte en behandeling geen weerstand hebben, doodziek zijn, niet van de afdeling af mogen omdat iedere virus of bacterie fataal kan zijn. En dan komt het coronavirus steeds dichterbij! Geen bezoek, alleen partner of contactpersoon mag nog langs komen, niemand anders! Dit is nu de dagelijkse realiteit voor onze patiënten op E2/B4 in het UMCG. Hoe eenzaam en opgesloten zou jij je voelen in deze al moeilijke en zware periode?”

Postzakken vol

Daarom deed ze de oproep om kaarten, tekeningen of andere creatieve uitingen te sturen om de kamers en de gangen op de afdeling op te fleuren, ,,zodat de patiënten die kunnen bekijken en lezen en zien dat er met hen wordt meegeleefd.” Dat had dus effect: de kaarten, kunstwerken en pakjes waartoe de verpleegkundige opriep, kwamen binnen – Postzakken vol! De Amerikaanse onderzoekers, onder leiding van dr. Vincent Munster, hebben aangekondigd zo snel mogelijk met nadere antwoorden te komen. En ook met hun wetenschappelijke publicatie, want die is er nog niet.

Intussen lijkt het verstandig om behoedzaam om te gaan met de genoemde (verpakkings)materialen, en na contact ermee de handen grondig (minimaal 20 seconden) te wassen.