Komende vrijdag wordt duidelijk of er zwaardere corona-maatregelen genomen moeten worden

AMSTERDAM – Een nieuwe lockdown in Nederland is op korte termijn niet ondenkbaar. Dat zegt viroloog Ab Oosterhaus. ,,Zeker als in de komende weken een eventuele griepgolf ongelukkigerwijs samenvalt met de oplopende coronacijfers en de zorg daardoor dubbel wordt belast en in het nauw komt. Dan zou zo’n maatregel zelfs verstandig zijn.”

En hij is bepaald niet de enige die dit vindt. Viroloog prof dr. Bert Niesters van het UMC Groningen zei zondag tegen De Telegraaf: ,,Het aantal toegenomen coronavaccinaties en prikafspraken weegt niet op tegen de komende corona- en griepgolf.” Ook hij houdt rekening met maatregelen als een lockdown.

30.000 nieuwe infecties

Komende vrijdag zal het demissionaire kabinet bekend maken of er zwaardere maatregelen genomen moeten worden tegen de op dit moment onstuitbare opmars van het coronavirus. Alleen al sinds vrijdag was sprake van ruim 30.000 nieuwe corona-infecties. De Utrechtse moleculair epidemioloog van infectieziekten, dr. Marc Bonten, zei in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur zondagavond dat maatregelen zoals in de vorige lockdown niet uitgesloten zijn.

Volgens Ab Osterhaus, die net als zijn collega-experts zegt te beseffen dat een eventuele winterlockdown tot nieuw tumult zal leiden, is zo’n 85 procent van de volwassenen in Nederland ingeënt tegen corona. ,,En ook het aantal mensen dat de griepprik haalt is aanzienlijk. Maar het probleem zit ‘em in clusters in de Biblebelt en de grote steden, waar 15 procent niet gevaccineerd is tegen Covid, het virus verspreidt en de epidemie gaande houdt.” Toch lijkt die 15 procent de komende dagen en weken wat te slinken: veel mensen halen – zonder afspraak – alsnog een coronaprik.

Dubbel-epidemie

Een maatregel als een lockdown acht Osterhaus bovendien verstandig, omdat het zowel tegen het coronavirus werkt als tegen het griepvirus. ,,Dat hebben we tijdens het vorige griepseizoen gezien: de griep bleef vrijwel weg door hygiënische- en contactbeperkende maatregelen die eigenlijk waren bedoeld tegen corona.” Ook vindt Osterhaus dat serieus gekeken moet worden naar ‘de besmettingsrol van kinderen van 5 tot en met 12 jaar’ in de dubbel-epidemie van corona en influenza (griep) die nu dreigt.

Veldepidemioloog dr. Amrish Baidjoe (London School of Hygiene and Tropical Medicine en het Rode Kruis) ziet liever geen lockdown, maar reageert, desgevraagd, aldus: ,,Als je wacht en wacht… dan kun je zelden ontkomen aan zwaardere maatregelen, zeker als de huidige set maatregelen relatief vrijblijvend is en de communicatie achterblijft. De piek van het griepseizoen ligt meestal in januari-februari, maar dat zou dit jaar weleens anders kunnen zijn. Goed is dat de corona-basismaatregelen (zéker ook handen wassen…) goed zullen werken tegen griep.”

Veldepidemioloog Amrish Baidjoe: Als je wacht en wacht… dan kun je zelden ontkomen aan zwaardere maatregelen.