Vroegere vaccinatiestart in meeste Europese landen is veelal symbolisch: een ‘prikje voor de foto of de videocamera’ als feitelijk startsein.

DEN HAAG – Bijna twee weken later dan in de ons omringende landen start op vrijdag 8 januari de vaccinatie tegen het coronavirus in Nederland. De aankondiging dat het inenten op die datum begint, gaat zowel de oppositie als de regeringspartijen in de Tweede Kamer niet snel genoeg.

Dat bleek gisteravond tijdens het laatste debat voor het kerstreces, dat geheel was gewijd aan de aanstaande vaccinatiestart. De algemene mening van het parlement is dat gelijktijdig met andere Europese landen dient te worden begonnen – dus nog vóór de viering van Oud en Nieuw.

Slotdebat

Voorafgaand aan dit slotdebat van 2020 maakte zorgminister De Jonge de vaccinatiestart van Nederland bekend. Aanvankelijk zou er, naar hij eerder meldde, op 4 januari al mee begonnen worden, maar dát wordt nu de dag waarop de eerste uitnodigingen om een coronaprik te halen worden verstuurd. Na ontvangst van een uitnodiging kunnen mensen een afspraak maken.

De melding van de Europese vaccinstart op Twitter door EU-voorzitter Ursula von der Leyen

Juist donderdag maakte de Duitse voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, bekend dat op 27, 28 en 29 december álle lidstaten met hun corona-inentingen beginnen. In werkelijk blijkt echter dat de meeste landen op een van die dagen slechts ‘symbolisch’ zullen beginnen, waarbij een ‘prikje voor de foto of de videocamera’ als het feitelijke startsein wordt beschouwd. In werkelijkheid, zo minister De Jonge, zijn ook heel veel andere landen nog volop aan het voorbereiden. De Jonge gaf aan dat ook hij het liefst eerder met het vaccineren had willen beginnen, áls dat gekund had. Op advies van de GGD koos hij ‘voor de zorgvuldigheid en tegen het overhaast te werk gaan’.

Duitsland klaar

Duitsland start echter wel volledig op 27 december; alles is daar in gereedheid. Het Verenigd Koninkrijk is op 8 december al gestart met inentingen (nog vóór het vaccin formeel was goedgekeurd). Daar zijn inmiddels ruim 140.000 mensen al beschermd met een vaccin.

PVV-fractievoorzitter Wilders noemde het Nederlandse startmoment, later dan elders in Europa, een blamage. Wilders had het debat aangevraagd. Hij wees er op dat minister De Jonge onlangs nog had verzekerd dat  ‘alles klaar was om te beginnen met vaccinatie’ maar die mededeling bleek volgens Wilders verre van juist. Er moet nog van alles worden geregeld. Ook D66-fractievoorzitter Klaver maakte zich daarover zorgen: ,,Ik zie dat de GGD nog medewerkers zoekt die regionaal leiding geven aan de vaccinatie. Het gaat om regio’s met totaal 7 miljoen mensen. Wie geeft mij de garantie dat die medewerkers op tijd aan de gang kunnen”, zei hij. ,,De GGD!”, antwoordde de minister.

Medicijnagentschap

De datum ‘8 januari’ voor Nederland staat vast als het Europees Medicijnagentschap EMA het eerst beschikbare coronavaccin van producenten Pfizer/BioNtech goedkeurt. Dat besluit wordt dezer dagen verwacht.

In drie regio’s begint op 11 januari de massale inenting bij medewerkers van verpleeghuizen en werknemers uit de gehandicaptenzorg als ook de wijkverpleging. Een week later start de inenting op enkele centrale locaties in het land. Zorgminister Hugo de Jonge met premier Mark Rutte afgelopen nacht tijdens een schorsing in het coronadebat. Beeld: TWEEDE KAMER