Achteloos omspringen met de infectievoorschriften doet de infectiecijfers weer toenemen, zoveel is nu wel bewezen…

AMSTERDAM/BILTHOVEN  – Met het mooie herfstweer van de afgelopen dagen en de drukte op straat in sommige delen van het land is het  misschien nog iets te vroeg voor echt corona-optimisme, maar de daling van de dagelijkse besmettingen zet door. En dat is hoe dan ook een gunstig signaal.

Het laat in elk geval zien dat mensen de epidemie zelf in gunstige (of ongunstige) zin kunnen beïnvloeden, door zich (al dan niet) aan de gemaakte corona-maatregelen te houden. Ze hebben het heft in handen, zeggen deskundigen. ‘Achteloos omspringen met de infectievoorschriften doet de cijfers weer toenemen, zoveel is nu wel bewezen’.

Onder zesduizend…

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)in Bilthoven is het aantal dagelijkse besmettingen vandaag onder de zesduizend gekomen. Er werden  vanmiddag 5.703 nieuwe infecties gemeld, dat is bijna duizend (974) minder dan gisteren, toen het instituut er nog 6.677 registreerde.

Ook zijn er 44 nieuwe doden gemeld, dat waren er van vrijdag op zaterdag nog 73, met een weekgemiddelde van 81 per dag. Tevens is het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen in de voorbije 24 uur met 89 teruggelopen naar 2.295. Het is de vijfde dag op rij dat het aantal ziekenhuisopnamen terugloopt.

België, Duitsland

Ook in omliggende landen gaat het wat beter en lijkt de tweede infectiegolf aan kracht in te binden. Voor het eerst sinds begin september is in België het gemiddeld aantal ziekenhuisopnamen per dag gedaald. Hiermee is het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen weer onder 7.000 gezakt, aldus het dagelijkse rapport van het gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal sterfgevallen neemt wel nog toe.

In Duitsland lijkt het ook ietsje beter te gaan; ook daar is sprake van een neergaande spiraal in het aantal besmettingen. Maar de Duitse gezondheidsautoriteiten  wijzen er op dat de cijfers die in de weekenden worden doorgegeven in het algemeen lager zijn en daarmee de situatie enigszins vertekenen. Het aantal vastgelegde infecties bedraagt evenwel: iets meer dan zestienduizend, dat was gisteren (van vrijdag op zaterdag) nog 23.300.

Volgt meer