Landelijk informatienummer opengesteld voor vragen over het coronavirus: 0800-1351
Vrijdag 28 februari 2020, update 23:59 uur DEN HAAG/DIEMEN – Het Nederlands Rode Kruis zegt amper financiële ondersteuning te krijgen uit de Nederlandse bevolking voor internationale hulpverlening bij bestrijding van het coronavirus. De organisatie noemt die steun zelfs ‘ontoereikend’.
Het Rode Kruis zegt de hulpverlening wereldwijd te willen opschalen en opende ruim een week geleden giro 7244 om verdere verspreiding te voorkomen en hulp te verlenen in landen waar het coronavirus al is. ,,Maar tot nu toe wordt er nauwelijks gedoneerd”, stelt de hulpverleningsorganisatie teleurgesteld vast. ,,Wij hebben internationaal 30 miljoen euro nodig om de hulp op te schalen die nodig is om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tot nu toe werd slechts 9,4 procent van dat bedrag opgehaald. In Nederland werd tot nu toe 37.000 euro op Giro 7244 gedoneerd.”
,,Het is heel belangrijk dat wij wereldwijd alles op alles kunnen zetten om de uitbreiding van het coronavirus te bestrijden en dat we landen met een zwakkere gezondheidszorg en informatievoorziening daarbij ondersteunen”, reageert Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik. Hulpverleners wereldwijd zetten zich in om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
Tweede Nederlandse coronazieke was in Noord-Italië met vakantie en keerde vorige week terug van haar reisje.
Bij een vrouw uit Amsterdam, die tijdelijk in Diemen woont, is het coronavirus vastgesteld. Het is de tweede patiënt in Nederland, in amper twaalf uur. De vrouw heeft haar besmetting vrijwel zeker opgelopen tijdens een bezoek aan Lombardije, Noord-Italië. Dat heeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vanmorgen bekend gemaakt.
AMC
De vrouw blijkt medewerkster van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Volgens het ziekenhuis doet zij geen patiëntgebonden werk. ,,Kans op besmetting in het ziekenhuis is klein”, verklaart het Amsterdam UMC (waarvan AMC een onderdeel is). Ze was in Noord-Italië met vakantie, en keerde vorige week donderdag terug op haar werk, staat te lezen in een interne e-mail van het ziekenhuis aan het personeel. ,,Daarbij heeft zij met een beperkt aantal medewerkers contact gehad. Bij haar werkzaamheden had ze geen contact met patiënten.”
De Arbodienst heeft in samenwerking met de afdeling infectiepreventie en de GGD inmiddels in kaart gebracht met wie de medewerkster in het AMC contact heeft gehad in de periode dat zij ziek was. Deze contacten worden via de Arbodienst geïnformeerd en geïnstrueerd over wat ze moeten doen, deelt het AMC hen mee.
Thuis-isolatie
Afgelopen nacht werd bij de vrouw COVID-19, de nieuwe naam van het coronavirus, gediagnosticeerd. Dat gebeurde met laboratoriumonderzoek in het Amsterdam UMC. De resultaten daarvan werden bevestigd in het laboratorium van het RIVM in Bilthoven. Deze tweede coronapatiënt – ze heeft milde ziekteverschijnselen – zit in een toegestane thuis-isolatie. Twee van haar drie kinderen vertonen lichte ziekteverschijnselen, het is niet nog niet duidelijk of zij ook corona hebben. Ook van haar partner is dat nog onduidelijk. Er wordt getest. De kinderopvang waar een van de licht-zieke kinderen nog onlangs was, gaat uit voorzorg twee weken dicht. De basisschool in IJburg waarnaartoe een van de andere kinderen leerling is, gaat (vooralsnog) niet dicht.
Tweede coronazieke was in Noord-Italië met vakantie en keerde vorige week terug van haar reisje.
Woensdag werd een 56-jarige man uit Loon op Zand opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Deze ondernemer in de kledingindustrie was eveneens in Lombardije geweest voor zaken en heeft zich daarna in het Nederlandse carnaval gestort. Hij zou op twee verschillende locaties carnaval hebben gevierd. Er is geen contact geweest tussen de eerste en de tweede patiënt. Maar na nu bekend is geworden heeft de man zijn ziekte vrijwel zeker niet verspreid, omdat hij toen nog niet ziek was. Volgens burgemeester Weterings van Tilburg herstelt de man goed, en bestaat de mogelijkheid dat hij naar huis mag om in ’thuis-isolatie’ verder te herstellen.
Verspreiding via druppeltjes
COVID-19 kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld wanneer iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen GGD en RIVM in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënt. Deze personen (die contacten worden genoemd) worden gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van andere klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.
Het RIVM blijft alert op nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe als deze gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt.
Symptomen van de ziekte zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoest. Iemand die deze klachten heeft en de afgelopen 2 weken in een gebied is geweest waar COVID-19 wijdverspreid is (zoals China, Zuid-Korea, maar ook in enkele regio’s in Italië), kan worden getest op COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het virus. Die test kan een arts ook aanvragen als voor iemand met deze klachten als hij of zij contact heeft gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.
Corona-updates
- In Italië zouden nu 888 mensen zijn besmet met het coronavirus, het sterftecijfer bedraagt nu 21.
- Iran zou volgens sommige buitenlandse nieuwsmedia meer dan 200 sterfgevallen door corona tellen, deze cijfers zijn nog niet bevestigd. Het officiële dodental staat op 34, er zijn 388 bevestigde infecties.
- De Wereld Gezondheidsorganisatie WHO heeft de kans op een wereldwijd uitbraak van het coronavirus ‘opgeschaald’ naar het nagenoeg allerhoogste niveau. De secretaris-generaal van de WHO, dr. Tedros, noemde vanmiddag die kans ‘zeer groot’. ,,De ketting van infecties moet worden doorbroken”, zei hij. WHO denkt dat de zaak nog steeds onder controle te krijgen is. ,,We moeten het virus blíjven bestrijden waar we kunnen.” Volgens de organisatie zijn op dit moment wereldwijd circa twintig proefvaccins tegen het nieuwe coronavirus in onderzoek, evenals verschillende geneesmiddelen.
- In Zuid-Korea zijn 2.337 mensen positief getest op corona, er zijn dertien doden.
- In de Duits-Nederlandse grensstreek neemt het aantal besmettingen toe. In de regio Heinsberg, vlak over de grens bij Limburg, is vandaag bij circa vijftien personen het coronavirus vastgesteld. Hierdoor komt het totaal aantal vastgestelde besmettingen op zo’n 35. De meeste geïnfecteerde patiënten zitten in thuisquarantaine. Enkele mensen liggen in het ziekenhuis, zoals de eerste patient die geïnfecteerd raakte en zijn vrouw – een echtpaar uit Noordrijn-Westfalen.
- Opnieuw is een passagier overleden van het in de Japanse havenstad Yokohama aan de ketting gelegde cruiseschip Diamond. Het gaat om een Britse man. Hij is de zesde gestorven passagier.
- In Frankrijk is het aantal infecties vandaag met 16 toegenomen naar 57.
- In Roemenië bedraagt het aantal geïnfecteerden nu 3.