Premier Rutte: Ik snap heel goed dat mensen genoeg hebben van het virus. Maar, kíjk naar de feiten…!

DEN HAAG – Aan Nederland is vandaag de spiegel voorgehouden waartoe het Coronavirus in staat is, als het gedrag van grote groepen in de samenleving weerbarstig blijkt, zoals het geval is.  

Weliswaar formuleerde RIVM-directeur Infectieziektebestrijding prof. Dr. Jaap van Dissel eerder vandaag – tijdens de technische bijpraat-sessie in de Tweede Kamer – behoedzaam dat Nederland zich ,,op het kantelpunt van een tweede coronagolf bevindt”, maar welbeschouwd is die tweede hausse al begonnen en nu de derde week ingegaan.

Studenten

Komende vrijdag dient zich een daling van het aantal besmettingen af te tekenen, op basis van recent genomen maatregelen. ,,Zo niet dan zijn opnieuw strengere maatregelen nodig, zo lokaal en zo gericht mogelijk”, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vanavond in Nieuwsuur. Hij noemde in het bijzonder ‘studenten’ als coronaverspreiders. ,,…Die meestal niet in het ziekenhuis terecht komen, maar het virus wel aan anderen doorgeven”.  Volgens Kuipers is het virus te stoppen, ook al zal het de komende weken ,,veel drukker worden in de ziekenhuizen”

Premier Rutte zei vanavond in het debat in de Tweede Kamer, waarin het beleid van zijn kabinet zwaar onder vuur ligt – omdat de cijfers snel stijgen: ,,Ik snap heel goed dat mensen genoeg hebben van het virus. Maar kíjk naar de feiten…”

Dít zijn de feiten, waartoe virologen en andere infectieziekte-deskundigen steeds waarschuwden:

  • Niet eerder, sinds het begin van de coronacrisis in Nederland, in februari/maart van dit jaar, werden op één dag 2.250 mensen ‘corona-positief’ bevonden;
  • In de voorbije week zijn 13.471 mensen positief op Corona getest; een toename van 63 procent ten opzichte van de week daarvoor, toen het er nog 8.265 waren;
  • Ook telde RIVM de afgelopen week 152 nieuwe ziekenhuisopnamen (tegenover 92 vorige week) en 33 nieuwe sterfgevallen, wat er een week eerder nog 14 waren. De meeste ziekenhuisopnames in de afgelopen week waren in de leeftijdscategorieën 55 tot 84 jaar.
  • De reguliere zorg in de ziekenhuis staat opnieuw onder druk. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is al een aantal geplande ingrepen verzet. In de regio Amsterdam staat die situatie ook op het punt van beginnen, zeggen ziekenhuizen daar;
  • Vanaf morgen worden patiënten met de coronaziekte Covid-19 weer landelijk verdeeld over andere ziekenhuizen, om ‘opstoppingen en overbelasting’ in centra tegen te gaan. ,,Uitgangspunt bij een tweede golf Covidpatiënten is steeds geweest om de reguliere zorg door te laten gaan. Dat betekent dat we, wanneer de druk toeneemt, laagdrempelig patiënten verplaatsen zodat ziekenhuizen geen reguliere zorg hoeven afschalen”, licht Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ);
  • Het aantal positief geteste patiënten in verpleeghuizen is ten opzichte van vorige week ruim verdubbeld van 51 naar 111;
  • Op dit moment zijn naar schatting 60.000-100.000 personen drager van het virus, terwijl (aldus het RIVM) 1 miljoen mensen in Nederland de infectie hebben doorgemaakt;
  • In vrijwel heel Nederland is het reproductiegetal, het aantal mensen dat één infectieuze persoon besmet, boven de 1,38.
  • De provincies met de meeste infecties per honderdduizend inwoners, zijn: Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, en Groningen. Het grootste aantal besmettingen per 100.000 inwoners is nog steeds te vinden in de leeftijdscategorie 20 tot 29 jaar. Het RIVM ziet dat in alle leeftijdsgroepen het aantal besmettingen stijgt – en geeft aan dat het virus ook in verpleeghuizen weer oplaait.
  • Amsterdam is de eerste Nederlandse gemeente die de grens van 10.000 coronabesmettingen is gepasseerd. Het aantal vastgestelde besmettingen steeg dinsdag van 9.962 naar 10.338, meldt de krant Trouw, op basis van data van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Een op de tien besmette Nederlanders komt uit de hoofdstad.
  • Rotterdam staat in Nederland op de tweede plaats. Het aantal besmettingen daar kwam dinsdag uit op 8.029. Op maandag stond de teller op 7.898 gevallen. Den Haag telt 5.717 geregistreerde besmettingen.
  • De andere steden met meer dan duizend besmettingen zijn Utrecht, Tilburg, Nijmegen, Almere, Maastricht, Eindhoven en Breda.

    Prof. dr. Jaap van Dissel, dinsdagmiddag tijdens de ’technische briefing’ in de Tweede Kamer.