Niemand heeft de stroomstoring tijdig opgemerkt, ook ging geen alarm af.
MAASTRICHT – Update: zondag 16:40 uur – In het universiteitsziekenhuis van Maastricht, MUMC+, zijn twee coronapatiënten overleden na een te laat ontdekte ‘stroomstoring’. Daardoor bleek hun beademingsapparatuur te zijn uitgevallen.
Het drama deed zich voor in de nacht van donderdag 29 op vrijdag 30 april. De twee patiënten lagen op een kamer met twee andere zieken. Met hen was alles goed; zij ondervonden geen hinder van de uiterst lokale stroomuitval. Volgens het ziekenhuis was het geen kwestie van ,,een loszittende stekker of zo.”
Monitor
De noodsituatie werd pas in de nacht opgemerkt toen de toestand van de patiënten al achteruit ging. Dat zei directeur patiëntenzorg, Karin Faber, zondagmiddag tijdens een persconferentie in het ziekenhuis. De situatie werd, naar zij zei, niet door een verpleegkundige ontdekt, ,,maar via de monitor”. De persconferentie leverde geen duidelijkheid op over wanneer de eerste tekenen van stroomuitval er waren: rond middernacht of rond een uur of drie.
Het gaat in elk geval om twee inwoners uit Maastricht: een 76-jarige man die vrijdagmorgen vroeg overleed en een 67-jarige man die zaterdag stierf. Het ziekenhuis zelf spreekt van een ‘ernstig incident in de patiëntenzorg’, en meldt op zijn website nog niet te weten hoe de stroomstoring heeft kunnen ontstaan. Bij een van hen is het zeer waarschijnlijk dat dat mede kwam door de stroomuitval. Bij de andere patiënt houdt het ziekenhuis daar rekening mee.
Juridische stappen
Volgens de familie van de patiënt die zaterdag stierf stond de man op het punt om naar huis te gaan. Het ziekenhuis sprak echter van ‘een doodzieke patiënt’, maar wilde tijdens de persconferentie zondagmiddag deze pijnlijke discrepantie niet nader toelichten. Deze familie overweegt juridische stappen tegen het ziekenhuis wegens nalatigheid in het medisch handelen.
Het Maastricht UMC+ heeft het overlijden van de twee patiënten gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Deze onderzoekt of het overlijden het direct gevolg is van de stroomstoring, waardoor de zuurstoftoediening wegviel, of dat er mogelijk meer aan de hand is. De twee patiënten lagen op een gewone verpleegafdeling, waar naast Covid-zieken ook andere patiënten lagen. Volgens De Telegraaf die het overlijden van de twee coronapatiënten als eerste opmerkte, zou tijdens de stroomstoring ook de noodstroomvoorziening het niet hebben gedaan.
Optiflow
In de schriftelijke verklaring meldt het MUMC+: ‘In de nacht van de donderdag 29 april op vrijdag 30 april heeft er een stroomstoring plaats gevonden op een verpleegafdeling van het Maastricht UMC+. Daardoor viel medische apparatuur uit, waaronder een zogeheten Optiflow waarmee extra zuurstof (via een slangetje, RS) wordt toegediend. Volgend op de uitval van deze voorziening is de toestand van twee ernstig zieke patiënten verslechterd. Uiteindelijk zijn beide patiënten overleden. We betreuren dit zeer en leven mee met de nabestaanden van de patiënten. Zij krijgen hulp aangeboden bij het verwerken van dit verlies’.
Handen in haar
Het ziekenhuis zegt alles in het werk te stellen om herhaling van het incident te voorkomen. Men zit er met de handen in het haar, want gewoonlijk wordt de stroomvoorziening elke maand getest. Bovendien zou er bij een storing een alarm moeten afgaan. Ook dat zou niet zijn gebeurd. In verband met het onderzoek en de privacy van patiënten zegt MUMC geen verdere inhoudelijke mededelingen te kunnen doen over het incident.Persconferentie zondagmiddag door de leiding van het academisch ziekenhuis Maastricht (MUMC): v.l.n.r: Karin Faber (directeur patiëntenzorg), Heleen Mertens (voorzitter Raad van Bestuur) en een woordvoerder van het ziekenhuis