Trump: WHO maakt zich schuldig aan mismanagement, het verdoezelen van de pandemie, ik weet niet wat ze daar aan ’t doen zijn…

WASHINGTON Update 15-4-20, 15.30 uur – De Verenigde Staten stoppen zo snel mogelijk met het financieren van de Wereldgezondheidsorganisatie, de WHO. Hiermee maakt de Amerikaanse president Donald Trump zijn recente dreigement waar dat de WHO Amerika veel te laat heeft geïnformeerd over de immense coronacrisis die  het land te wachten stond. In plaats daarvan zou dit belangrijkste gezondheidsinstituut ter wereld zich, aldus Trump, volledig hebben gericht op de epidemie in China en daarover de waarheid aan de rest van de wereld niet hebben verteld.

Afkeurende reacties

Wereldwijd is afkeurend gereageerd op ,,deze zoveelste oprisping” van Trump. ,,Dit is ‘niet het moment’ om de financiering voor de Wereldgezondheidsorganisatie in de COVID-19-strijd te verminderen”, reageert  VN-secretaris-generaal Guterres. Juist nu moet de internationale gemeenschap samenwerken om het virus te bestrijden”, zegt VN-secretaris-generaal António Guterres. De WHO is een organisatie van de Verenigde Naties.

Trump stelt dat de WHO derhalve “is mislukt in het uitvoeren van haar basisplicht”. Hij beschuldigt dit uitvoerend orgaan van de Verenigde Naties (VN) ervan de waarheid te hebben verdoezeld over wat er werkelijk gebeurde in de stad Wuhan, het epicentrum van de Chinese uitbraak en uiteindelijk de pandemische tijdbom voor de rest van de wereld.

Cruciale fase

Ook China en Duitsland hebben uiterst negatief gereageerd op het ‘bevriezen’ van de Amerikaanse betalingen aan de Wereldgezondheidsorganisatie. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de strijd tegen het virus zich ‘in een cruciale fase’ bevindt en dat het Amerikaanse voornemen gevolgen heeft voor alle landen. Peking roept dan ook de Amerikanen op aan hun verplichtingen aan de WHO te blijven voldoen. WHO secretaris-generaal dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus reageert in een bericht op Twitter dat de WHO al heel lang vriendschapsbanden met de Verenigde Staten onderhoudt, en hoopt die voort te kunnen zetten. ,,We betreuren het besluit van president Trump om de financiering stop te zetten”.

Het dodental in de Verenigde Staten als gevolg van het nieuwe coronavirus is dinsdag de 25.000 ver gepasseerd. Alleen al in New York zouden meer dan 10.000 sterfgevallen door het virus te betreuren zijn. Het aantal besmettingen in de VS bedraagt nu ruim 594.000. Er zijn drie miljoen Amerikanen getest. De werkeloosheid is in minder dan geen tijd opgelopen naar zo’n 15 miljoen.

,,Ik geef mijn regering opdracht de financiering stop te zetten, terwijl er een onderzoek wordt uitgevoerd om de rol van de Wereldgezondheidsorganisatie te onderzoeken bij het ernstig verkeerd beheren en verdoezelen van de verspreiding van het coronavirus”, tekende de BBC zojuist op uit de mond van  Trump, tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Enkele weken geleden nog zei Trump dat het niet zo’n vaart zou lopen met het virus. In de VS was, naar hij zei, de situatie ‘onder controle’. Nu de onjuistheid van die uitspraak pijnlijk blijkt en tienduizenden al zijn gestorven, legt Trump de schuld daarvan bij de WHO.

Schofferen

De stap die nu wordt gezet door de regering van de vanwege zijn coronabeleid onder vuur liggende president, is als een bom ingeslagen. Anderzijds zien critici dit als een kenmerkende Trump-methode om zijn eigen falen als president te verhullen. Trump heeft zich de laatste weken meer en meer opgesteld als een soort ‘medisch deskundige’, de werkelijke deskundigen schoffeerde en beschadigde, en zelf uitspraken deed over geneesmiddelen zoals hydroxychloroquine, een antimalariamiddel dat hij vervolgens aanprees.

De VS droegen voor circa 15 procent bij aan de kosten van de WHO, 400-500 miljoen dollar. Volgens Trump is de vrijgevigheid van zijn land niet goed besteed: ,,Met het uitbreken van de Covid-19-pandemie maken we ons grote zorgen of de vrijgevigheid van Amerika optimaal is benut”, zei de president, aldus BBC. Hij stelt dat de WHO zich zal moeten verantwoorden.

Wereldwijd is het dodental (15 april, 16:00 uur) verder gestegen naar 128.071. Er zijn 1.999.628 besmettingen vastgesteld. Nederland telt op dit moment 3.134 sterfgevallen van mensen voor wie veelal de coronabesmetting bovenop een al lopend ziekteproces kwam.