VOORSCHOTEN – Het Nederlandse stuwmeer aan ‘veneuze tromboses’ wordt elk jaar aangevuld met ruim 30.000 nieuwe patiënten, oud en jong.
,,Daarmee is het de grootste onbekende aandoening”, zegt de dit jaar jubilerende Trombosestichting Nederland (45 jaar). ,,Toch weet de gemiddelde Nederlander weinig tot niets over trombose. En dat deze aandoening levensbedreigend kan zijn, is vaak al helemaal onbekend.”
Bij trombose vormen zich bloedstolsels in de slagaderen en aderen, die de bloedsomloop kunnen verstoren of zelfs verstoppen. Dit kan voor ernstige schade in het lichaam zorgen.
Wereld Trombose Dag, komende zondag 13 oktober, kan helpen de bekendheid van deze ernstige aandoening te vergroten. Hard nodig, immers elk uur ontstaat bij elf mensen in Nederland trombose! Per dag overlijden ongeveer 40 mensen aan deze verraderlijke bloedstolselvorming in hun lichaam.
Trombose is een complexe aandoening, die kan ontstaan door verschillende oorzaken. Vanaf de leeftijd van 65 jaar neemt het risico op trombose toe. Mensen met een chronische aandoening hebben vaak een verhoogde kans hierop. Zoals bij atriumfibrilleren (onregelmatig en meestal sneller kloppen van het hart – 300.000 patiënten), maar ook bij vormen van kanker (400.000 mensen), bepaalde neurologische problemen, en mensen die een chirurgische ingreep hebben ondergaan. Ook jonge en sportieve mensen krijgen soms te maken met trombose.
Per dag krijgen 83 mensen een veneuze trombose, bijvoorbeeld in hun been, arm of longen. Hieraan overlijden drie mensen per dag. Ook veel hart- en herseninfarcten worden veroorzaakt door trombose. Dit treft ruim 200 mensen per dag, veertig hiervan overlijden. Sombere cijfers, die naar omlaag moeten gebracht. Snelle herkenning is daarom belangrijk zodat ernstige gevolgen voorkomen kunnen worden.
Om extra aandacht voor trombose te vragen rijden vrijwilligers en medewerkers van de Trombosestichting – in de week volgend op Wereld Trombosedag – met een voorlichtingsbus naar verschillende steden in het land. Om vragen te beantwoorden en informatie te geven over trombose, de risicofactoren en de symptomen. Ook is het mogelijk een virtuele reis door een bloedvat te maken.
Maandag 14 oktober staat de Trombosebus van 11 tot 16 uur aan de Gustav Mahlerlaan 1 in Amsterdam. Hierna vervolgt de bus zijn Trombosetour via Den Haag (15 oktober), Veldhoven (16 oktober), Leiden (18 oktober) en Amersfoort (19 oktober).
Meer weten over trombose in al zijn verschijningsvormen? Zie www.trombosestichting.nl