SUPERHITTEGOLF – De extreme temperaturen houden, zeker landinwaarts, tot ver in de nieuwe week aan, meldt weeronline.nl
BILTHOVEN – Het wordt warm vandaag, sudderend heet. Ook in de dagen die volgen, tot ver in de volgende week. Daarom heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanaf vanochtend vroeg het Nationaal Hitteplan geactiveerd.
Ook volgens het KNMI, het Koninklijk Meteorologisch Instituut in De Bilt, kan het warme weer nog tot na het weekeinde aanhouden. Tevens geldt er voor heel Nederland vanaf vandaag een smogwaarschuwing. ‘Extra opletten kan eventuele gezondheidsproblemen door het warme weer beperken’, stelt het RIVM. ‘Door de smog kunnen mensen gaan hoesten en irritatie aan de ogen krijgen’.
Risico’s
Tropisch warm wordt het dus. Extreem weer. Veel mensen zullen genieten van dit voor hen ideale weertype. En opnieuw, zoals Nederland dat ook recent enige dagen heeft meegemaakt, zullen de stranden en terrassen vollopen en zullen de kustgemeenten opnieuw de grootste moeite hebben zonnebaders tegen te houden.
Maar voor heel veel andere grote groepen mensen is de verzengende hitte, die ons te wachten staat, allerminst prettig. Sterker nog, groepen kwetsbare mensen (met hartklachten, vormen van kanker, diabetes, longproblemen – en senioren) brengt het hete weer zelfs risico’s met zich mee.
Spoedeisende hulp
Hitte leidt tot toenemende drukte op de Spoedeisende Hulpafdelingen van ziekenhuizen. ,,Als de omgevingstemperatuur stijgt neemt ook het aantal mensen met gezondheidsklachten toe dat zich daar meldt.” Dat zegt prof. Dr. Hein Daanen, hoogleraar inspanningsfysiologie bij de Faculteit gedrags- en bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daanen is gespecialiseerd in de invloed van temperaturen op het menselijk lichaam. Hij heeft onderzoek gedaan naar de invloed van extreme weereffecten zoals hitte op de mens.
Yvonne Breedijk, projectleider hitte bij het Rode Kruis, maakt zich in deze coronatijd met name zorgen over ouderen, mensen met een chronische ziekte, mensen met overgewicht en dak- en thuislozen. ,,Zij lopen meer risico bij hitte. We raden iedereen aan een beetje extra op elkaar te letten aan.”
Bij extra hitte
Professor Hein Daanen heeft de cijfers van twee academische ziekenhuizen in samenwerking met Veiligheid.nl geanalyseerd in combinatie met beschikbare gegevens over het weer van het KNMI. ,,De eerste resultaten laten duidelijk bij warm weer een stijging zien op de Spoedeisende Hulpafdelingen in de middaguren. Omgevingstemperatuur heeft een sterke invloed op het welbevinden en gedrag van de mens. Het bepaalt hoe belangrijk het is om bij hitte extra goed op onszelf en elkaar te letten”, aldus Daanen.
Inspanningsfysioloog Hein Daanen: De gezondheidsrisico’s van hittegolven worden nog altijd onderschat.
Yvonne Breedijk van het Rode Kruis: ,,Het is juist nu een extra aandachtspunt omdat we uit zorgen voor elkaar fysiek afstand nemen, toch oog om te houden voor gezondheidsklachten die door hitte worden veroorzaakt, maar het is duidelijk veel beter om dit te voorkomen. Doe een dagelijkse check bij de mensen die kwetsbaar zijn. Vraag bijvoorbeeld van de ander echt genoeg drinkt. Juist bij ouderen is dat zo belangrijk, omdat zij minder snel een dorstprikkel ervaren. Wij adviseren voldoende water, thee of koffie te drinken, ook als u geen dorst heeft.
2500 hittedoden in Europa
Vast staat, stelt Daanen, dat zowel hitte als kou invloed hebben op het aantal mensen dat sterft. De risico’s van hittegolven worden nog altijd onderschat. De grootste natuurramp van 2019 met meer dan 2.500 sterfgevallen was de zomerse hittegolf in Europa, en in het bijzonder ook in Nederland. Uit eerder onderzoek van Daanen blijkt dat juist de kwetsbare ouderen ook niet altijd optimaal uitoefenen tijdens warme periodes. Hij bepaalt de relatie van de temperatuur buiten, binnen in huis en de invloed hiervan op de gezondheid van ouderen. ,,Je ziet dat ouderen tijdens hitte uit gewoonte en angst voor ziekte door tocht de ramen ook tijdens de warme dagen nachts en ’s ochtends dicht houden.
De adviezen uit het Nationaal Hitteplan op een rijtje.
- Drink voldoende;
- Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
- Zoek de schaduw op;
- Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
- Beperk lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond;
- Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
- Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.
Aanhoudende hitte
Het Nationaal Hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. RIVM: ,,Het hitteplan is vooral bedoeld voor mensen met een kwetsbare gezondheid, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting.”
Smog door ozon
Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken.
Wordt aangevuld

Drink voldoende, waak voor uitdrogen. Foto: Pixabay