In bijna alle gevallen ging het om een via de natuurlijke weg tot stand gekomen zwangerschap, bij een klein aantal via gebruik van eerder ingevroren eicellen.

MAASTRICHT – Een kwart van de jonge vrouwen die chemotherapie heeft ondergaan vanwege borstkanker in een vroeg stadium, is binnen vijf jaar bevallen van een kind. Verreweg de meeste zwangerschappen ontstonden zelfs op natuurlijke wijze, zonder het gebruik van vóór de chemotherapie ingevroren eicellen.

Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het Maastricht UMC. Medisch oncoloog Ingeborg Vriens is afgelopen donderdag  op dit onderzoek gepromoveerd.

Bij vrouwen jonger dan 40 jaar met ‘vroege’ borstkanker wordt behandeling met chemotherapie vaak geadviseerd. Die behandeling kan er echter ook voor zorgen dat er problemen ontstaan met de vruchtbaarheid en het vervullen van een toekomstige kinderwens. Chemotherapie kan immers schadelijk zijn voor de eierstokfunctie. Na een aantal jaren kan die functie ook weer terugkeren, maar dat is niet altijd het geval.

Kinderwens

In het Maastricht UMC wordt daarom sinds 2008 een zogenoemd fertiliteitspreservatie-programma aangeboden aan patiënten. Doel daarvan is om een eventuele kinderwens van vrouwen die met chemotherapie behandeld worden vanwege borstkanker, te vervullen.

,,Het is een geruststellende gedachte dat we ondersteuning kunnen bieden in het vervullen van een kinderwens, ondanks de chemotherapie en de mogelijke nadelige gevolgen daarvan voor de eierstokfunctie”, aldus dr. Ingeborg Vriens. ,,Het gaat om jonge vrouwen die midden in het leven staan en al door een moeilijke periode zijn gegaan. In eerste instantie is alles er natuurlijk op gericht om de borstkanker te behandelen en te overleven, maar we willen ook een toekomst bieden met een optimale kwaliteit van leven. Het vervullen van een kinderwens hoort daarbij.”

Eicellen

In het programma kunnen toekomstige wensen, risico’s en opties zoals bijvoorbeeld het invriezen van eicellen, worden besproken. Dat werpt inmiddels zijn vruchten af. Ongeveer een kwart van de patiënten is binnen vijf jaar namelijk bevallen van een gezonde baby. In bijna alle gevallen ging het om een via de natuurlijke weg tot stand gekomen zwangerschap, bij een klein aantal via gebruik van eerder ingevroren eicellen. De wetenschappers volgden in een periode van 7 jaar 118 vrouwen (met een gemiddelde leeftijd van 31 jaar) die met chemotherapie werden behandeld voor borstkanker. Welgeteld 26 vrouwen brachten in totaal 32 kinderen ter wereld in de onderzoeksperiode. Daarvan zijn 30 zwangerschappen op natuurlijke wijze ontstaan.