Update 8 maart 2020, 20:45 uur BREDA – Tien medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda zijn besmet geraakt met coronavirus. Dat bevestigt het ziekenhuis. De tien medewerkers zijn naar huis gestuurd en verblijven daar in isolatie. Ze worden daarbij geadviseerd door de GGD, waarmee ze continu in contact staan. Dit voor Amphia zorgwekkende nieuws komt precies op de 100ste dag van de ingebruikname van de nieuwbouw van het ziekenhuis.

Enkele van dit tiental heeft vrijwel zeker de besmetting opgelopen in wat het ziekenhuis als ‘risicogebieden’ in het buitenland omschrijft. Ook zijn mogelijk besmettingen  ontstaan ín het ziekenhuis, tijdens hun werk. Daarnaar vindt onderzoek plaats. De tien besmettingen kwamen aan het licht nadat een groep van 300 medewerkers – overwegend personeelsleden die in direct contact stonden met patiënten, zoals verpleegkundigen en artsen – op het coronavirus waren getest. Dit, naar aanleiding van vijf patiënten met het virus, die óók in Amphia in Breda in quarantaine liggen.

Met de plotselinge coronapiek in de zorg is het aantal vastgestelde besmettingen in Breda de afgelopen 24 uur opgelopen van twee naar 16, meldt Omroep Brabant. ,,Daarmee is Breda de gemeente met het hoogste aantal besmettingen.” Al eerder raakten enige Nederlandse zorgmedewerkers corona-geïnfecteerd.

Afgelopen woensdag werd het Amphia Ziekenhuis al met een eerste besmetting onder het personeel geconfronteerd. Onmiddellijk werd aan alle personeelsleden gevraagd, ook via bovenstaand voorlichtingsmateriaal, om goed en regelmatig de handen te reinigen met desinfectie-gels.

Vandaag zijn ook twee Nederlanders overleden aan het coronavirus. Het gaat om twee bejaarde mannen van 86 jaar (Ziekenhuis Bernhoven, Uden) en een 82-jarige man (Zuyderland Medisch Centrum, Sittard-Geleen). Hiermee komt het aantal sterfgevallen door de coronacrisis in Nederland op drie. Het aantal infecties is in de afgelopen 24 uur gestegen van 188 naar 265 personen (=plus 77). Aldus een mededeling van het RIVM. Volgens het RIVM is van 47 besmette personen nog niet bekend hoe zij de infectie hebben opgelopen. Dat wordt onderzocht.

Van de eerste corona-patiënten die groots in het nieuws kwamen zijn de eerste onfortuinlijken weer genezen verklaard. Zoals een vrouw uit Loon op Zand, en een man uit de regio-Haaglanden.

Reacties op de corona-berichtgeving op meerovermedisch.nl:

  • De Rotterdamse medisch oncoloog prof. dr. Ronald de Wit van het ErasmusMC Kankerinstituut in Rotterdam, reageert op de berichtgeving van meerovermedisch.nl aldus: ,,Zoals we in juli 2014 boven Oekraïne bleven vliegen, zit onze samenleving, aangestuurd door het RIVM, nu ook weer te suffen. Diep triest dat de Italiëgangers bij terugkeer geen enkel advies kregen. Zelfs nu nog zijn er nagenoeg geen restricties en aanwijzingen; jonge mensen feesten vrolijk door want de kans dat zij zullen overlijden is immers gering, Ouderen en zieken hebben pech……Dat verheerlijken we als ‘open samenleving’ en later horen we weer van Rutte dat “we met de kennis van nu het anders hadden gedaan”, wát een geklungel…!”
  • En John Visscher, business development director van Angiocare BV, schrijft: ,,Tja en wij gaan gewoon naar voetbalwedstrijden, schaatswedstrijden en theaters. En hoeveel mensen zijn er naar Noord-Italië geweest op skivakantie de laatste twee weken?