Er is een grote verscheidenheid aan studenten beschikbaar, van eerstejaars tot net afgestudeerde basisartsen.
GRONINGEN – Er blijkt een omvangrijke bereidheid onder studenten om ziekenhuizen en verpleeghuizen te hulp te komen. Wanneer die met een onhoudbare werkdruk kampen door de zorg voor coronapatiënten en tevens veel uitvallers onder het personeel hebben, kunnen ze rekenen op hulp van allerlei grote en kleine initiatieven.
Zo bieden medisch studenten van de Rijksuniversiteit Groningen hun hulp aan om de zorg in Noord-Nederland samen draaiende te houden. Ook uit andere delen van het land komen dergelijke geluiden en zijn vrijwilligersinitiatieven onderweg om de noodlijdende zorg te hulp te komen. De Universiteit Utrecht meldt eveneens dat een groot aantal studenten heeft aangegeven zich te willen inzetten voor vrijwilligerswerk. ,,Dit waarderen we enorm en willen we graag vanuit de faculteit Geneeskunde faciliteren”, stelt de universiteit.
Vrijwilligers
Nu al 800 studenten die via hun studie ook zijn verbonden aan het UMC Groningen hebben zich bij het platform Covid Vrijwilliger gemeld om hun steentje bij te dragen. Het platform is opgezet om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. ,,Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken, kunnen zich melden”, zegt projectleider Joppe Vodegel.
Er is een grote verscheidenheid aan studenten beschikbaar, van eerstejaars tot net afgestudeerde basisartsen. ,,Allen zijn bereid te helpen”, stelt het platform. De studenten kunnen bijvoorbeeld op verschillende manieren en voor uiteenlopend werk worden ingezet om de zorg in Noord-Nederland overeind te houden. Zo kunnen zij ondersteunend zijn voor zorgpersoneel op verpleegafdelingen en de IC, kunnen ze een rol spelen bij het afnemen en verwerken van corona-tests. Maar ook assisteren bij de verzorging en begeleiding van patiënten of cliënten in verpleeghuizen en gehandicaptenzorg. Ook zijn ze telefonisch inzetbaar bij het geven van uitleg over het coronavirus.
Zwaar
Projectleider Joppe Vodegel: ,,Studenten vervullen altijd al een belangrijke rol binnen de diverse zorgorganisaties zoals ziekenhuizen. Tijdens de eerste golf waren veel van de onderwijsactiviteiten opgeschort. Met als gevolg dat veel (para)medische studenten geen onderwijs konden volgen en thuis zaten. De studenten hebben toen al enorm geholpen en ondersteuning in de zorg geboden. Nu in de tweede golf heeft de zorg het ook zwaar. De studenten willen graag helpen in de zorg, waar dat nu nodig is!”
In Maastricht leverden geneeskundestudenten al eerder, tijdens de eerste coronagolf, ,,een waardevolle bijdrage” in de zorg voor COVID19-patiënten. Dat concluderen onderzoekers van het Maastricht UMC+ in een recente publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Critical Care. In het Maastrichtse ziekenhuis werden (en worden) zo’n 200 studenten ingezet als poortwachters, ondersteuners op de Intensive Care en bij de monitoring van patiënten op afstand. Beeld: Fernando Zhiminaicela/PIXABAY