Cardioloog Janneke Wittekoek: Artsen herkennen de aandoening niet als een serieus hartprobleem

UTRECHT – Een stressinfarct bij jonge vrouwen tussen 40 en 55 jaar wordt dikwijls door artsen gemist. Hiervoor waarschuwt vrouwencardioloog Janneke Wittekoek. De hartaandoening is het gevolg van vaatspasmen van de (kleine) kransslagaders. Vaatspasmen treden op als bloedvaten ineens samentrekken of verkrampen. Er gaat dan minder bloed doorheen. 

Het stress-infarct treft vooral vrouwen. Chronische stress, een ongezonde leefstijl en de overgang zijn belangrijke risicofactoren.

Blinde vlek

Artsen herkennen de aandoening niet als een serieus hartprobleem, zegt Wittekoek, als tijdens hun onderzoek blijkt dat de vaten rondom het hart schoon zijn. ,,Veel vrouwen krijgen geen adequate behandeling, omdat duidelijke richtlijnen ontbreken. Hun klachten worden afgedaan als atypisch. Dit is echt een blinde vlek in de zorg. Vrouwen met psychische en menopauzale klachten worden onderbehandeld terwijl zij juist een hoger risico hebben op een stressinfarct”.

Doorzuchten

Een stress-infarct treedt ook op bij ‘schone’ kransslagaders en is het gevolg van heftige vaatspasmen van een of meerdere kransslagaders rondom het hart. Klachten zijn: het gevoel dat je bh te strak zit, niet goed kunnen doorzuchten en pijn op de borst of tussen de schouderbladen. ,,Dit kan zo ernstig worden dat er hartschade ontstaat”, zegt Wittekoek. ,,Je kan vaatspasmen aantonen met een spasme-provocatietest. Tijdens een hartkatheterisatie wordt dan het stofje acetylcholine in de kransslagader gespoten waardoor een spasme optreedt. Op de monitor zie je precies welk bloedvat verkrampt”.

Onderbelicht

Wereldwijd overlijdt een op de drie vrouwen aan een hartziekte. Onderbelichte risicofactoren zijn onder meer psychische klachten, de overgang, migraine, huiselijk geweld, sociale en financiële problemen en een ongezonde leefstijl. ,,Het is belangrijk om deze informatie te blijven delen met vrouwen”, zegt Wittekoek. ,,Meer kennis is empowerment en zolang de dagelijkse medische praktijk in Nederland nog achterloopt op het gebied van het vrouwenhart, richt ik me vooral tot de vrouwen zelf”.

Vrouwencardioloog Janneke Wittekoek – Foto: Suzanne Muller