WHO: In zekere zin is het overbrengen van de infectie op een ander ‘van de straat gehaald en naar de gezinnen geduwd’

BRUSSEL/BERLIJN – Thuis in het gezin mondkapjes dragen? Is dat waar we straks naartoe gaan, nu het vermaarde Robert Koch Institut (RKI) in Berlijn heeft gemeld dat op dit moment in Duitsland vooral mensen in de eigen omgeving besmet raken met het coronavirus.

Het is niet ondenkbaar, zeker niet in gezinnen waar opa of oma inwonend zijn. Bovendien, staan de maanden voor de deur waarin iedereen veel meer  thuis zal zijn.

Jongeren

Dezer dagen pleitte de Brusselse Huisartsenkring (BHAK) voor het dragen van mondkapjes in situaties waarbij grote gezinnen of meerdere generaties onder één dak wonen. ,,Zeker nu vooral jongeren besmet raken, willen de huisartsen de verdere verspreiding onder ouderen zo tegengaan”, vertelden zij aan de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws/hln.be.

BHAK-voorzitter Vincent Janssens: ,,Ik denk bijvoorbeeld aan het gebruik van mondmaskers binnen een gezin waar meerdere generaties samenwonen. Zeker nu meer jongeren positief testen. Je kan er natuurlijk geen politie naartoe sturen om dat te controleren. Mensen moeten inzien dat dit nodig is. Als het niet voor de maatschappij is, dan tenminste voor hun eigen familie.”

Thuisomgeving

Ook het Duitse Robert Koch Institut, vergelijkbaar met het RIVM in Nederland, publiceerde vandaag gegevens over de virustoestand in de Bondsrepubliek. Die is buitengewoon zorgwekkend, stelt het RKI.  ‘Robert Koch’ bekeek de gegevens van 55.000 met corona-besmette mensen van wie de infectiebron kon worden achterhaald. Bij een uitbraak in de thuisomgeving raakten gemiddeld 3,2  mensen besmet, in verpleeg- en verzorgingshuizen 19 mensen. Scholen speelden echter nauwelijks een rol van betekenis in de verspreiding van het virus. Dat geldt eveneens voor restaurants en cafés. Er waren daarnaast weinig besmettingen in de buitenlucht.

In Duitsland staat het aantal vastgestelde infecties nu op 232.082. Het aantal doden door toedoen van de coronaziekte Covid-19 is volgens het instituut met 7 gestegen tot 9.267.

Tekst leest door onder de fotoOp straat een mondkapje – maar draagt dit gezin straks ook binnenhuis zo’n mondneusmasker? Foto: Pixabay/Candid Shots

Opvallend is, rapporteert het instituut, dat de gemiddelde leeftijd van besmetting de afgelopen weken in Duitsland is afgenomen, dat de incidentie (het relatieve aantal nieuwe gevallen) vooral bij jongere leeftijdsgroepen is toegenomen en zelfs véél hoger is dan bij oudere leeftijdsgroepen. Landelijk zijn er meldingen van vele kleine uitbraken in een aantal districten in verschillende omgevingen, zoals grotere evenementen met familie en vrienden. Grote bijeenkomsten – vooral binnenshuis – moeten volgens het Robert Koch Institut worden vermeden, en evenementen met familie en vrienden moeten worden beperkt tot naaste familieleden en vrienden.

Op de loer

Eind maart, net toen de pandemie was begonnen, zei de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) dat het risico van een besmetting in het eigen huis loert, ‘waar een ieder zich veilig behoort te voelen, te midden van andere gezinsleden.’ Het gezin als de nieuwe infectiebron, als de hoeksteen van de samenleving die de corona-epidemie in stand houdt, is een ernstig bijeffect van het beleid in heel veel landen om zeker een meter, maar liever nog anderhalve meter (zoals in Nederland), afstand te houden tot de eerstvolgende persoon. ,,In zekere zin is de transmissie, het overbrengen van de infectie op een ander, van de straat gehaald en naar de gezinnen geduwd’, zei de charismatische dokter dr. Michael Ryan, hoofd van Health Emergencies Programme van de World Health Organization.

Kinderen vanaf 12 jaar

Overigens heeft de WHO aangeraden voor kinderen vanaf twaalf jaar hetzelfde mondmaskerbeleid te hanteren als voor volwassenen. Dat maakte de WHO vrijdagavond bekend in een richtlijn voor besluitvormers die is opgesteld in samenwerking met de VN-kinderhulporganisatie Unicef. In de richtlijn wordt uiteengezet of en wanneer het raadzaam is om kinderen mondmaskers of -kapjes te laten dragen om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen.Ook in studentenhuizen zouden mondkapjes geadviseerd kunnen worden. Foto: Unsplash