UPDATE 7 maart, 01.30 uur - *Het aantal coronadoden is in Italië opgelopen naar 197, er zijn 4.636 bevestigde infecties. *Wereldwijd zijn er 3.460 corona-sterfgevallen en 101.811 bevestigde infecties, exact de helft (bijna 56.000 mensen) zijn weer genezen verklaard. *Nederland staat op de twijfelachtige 14e plaats van de 90 landen met de meeste corona-slachtoffers. *Coronavirus in steeds meer Nederlandse schoollokalen, in scholen in Amersfoort, Haarlem en Geldrop.

Oud-inspecteur Reinoud Bon: Nederlandse corona-maatregelen zijn veel te slap.

GRONINGEN – Oud-inspecteur Reinoud Bon van de Inspectie voor de Volksgezondheid vindt dat Nederlanders moeten stoppen met elkaar de hand geven. Hij zegt dat in de online-editie van dagblad Trouw.

Bon zegt het onbegrijpelijk te vinden dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het in adviezen om de uitbraak van het coronavirus in Nederland in te dammen houdt bij ‘vaker handen wassen en niezen in je elleboog, of je neus snuiten in een papieren zakdoekje’.

Handen zijn een ramp, zeker nu, dat realiseert niemand zich echt goed.

Bon zegt in de krant zich te hebben geërgerd toen hij zag dat Jaap van Dissel, hoofd infectiebestrijding bij het RIVM, op bezoek in de Tweede Kamer demonstratief handjes stond te schudden. Hij zegt de voorbeeldfunctie van autoriteiten te missen. Ook minister Bruno Bruins (Medische zorg) schudde aan het eind van het corona-debat in de Tweede Kamer, afgelopen donderdag, een groot aantal Kamerleden de hand. En premier Rutte gaat dezer dagen onverschrokken handenschuddend door het leven, alsof er geen sprake is van een epidemie die op het randje van een pandemie zit.

Druppeltjes

Bon: ,,Maak je niet druk, is de boodschap daarvan. Maar die handen zijn een ramp, dat realiseert niemand nu zich echt goed.” Het virus wordt naast druppeltjes bij het hoesten overgedragen via handen, stelt Bon die na huisarts te zijn geweest 21 jaar werkte als inspecteur bij de Inspectie voor gezondheidszorg en jeugd (IGj), voornamelijk in Noord-Nederland.

Nu het virus zich ook in Nederland in een oplopend tempo aan het verspreiden is, noemt Reinoud Bon het nóg om te stoppen met handen geven. ,,Feit is dat het tijd kost om die boodschap bij ruim 17 miljoen mensen te laten landen. We zijn zo gewend om handen te geven, want het is professioneel, het hoort erbij. Dat krijg je er niet zomaar uit.”

We kunnen een buiging maken, of onze hoed afnemen – zoals vroeger.

Reinoud Bon vindt dat Nederlanders in de komende een andere hoffelijkheidsgedrag moeten aanleren. Hij stelt voor: ‘Omdat ik u waardeer, geef ik u geen hand’. Maar ook: ,,We kunnen een buiging maken, of onze hoed afnemen – zoals vroeger. Bovendien kost dat niets en kunnen we zo de situatie over twee maanden óók positief beïnvloeden. Door geen handen te geven en volgens voorschriften schoon te houden, neem je misschien wel de helft van de risico’s weg.”

Oud-inspecteur Bon zegt in Trouw de Nederlandse corona-maatregelen ,,veel te slap” te vinden, ook al wordt de nuchtere houding van het RIVM veelal geprezen.