Brabantse ziekenhuizen nemen code rood aan om niet-spoedeisende operaties te kunnen uitstellen.

BILTHOVEN – De op gang komende corona-epidemie in Nederland heeft tot nu aan tien personen het leven gekost. Dat is een verdubbeling ten opzichte van donderdag. Het gaat overwegend om oude mensen met ‘onderliggend lijden’, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanmiddag.

De gezondheid van deze ‘corona’-patiënten was dus al broos, elk ander virus had waarschijnlijk hetzelfde trieste effect kunnen hebben. Het gaat onder meer hoogbejaarde patiënten met urinewegproblemen, longaandoeningen, hartproblemen en orgaanfalen.

804 positieve corona-tests

Per vandaag zijn 190 nieuwe mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen in Nederland op 804. Van de bevestigde personen werken er 179 in de gezondheidszorg; zij worden vaker dan andere groepen getest. In totaal zijn 115 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

Omroep Brabant meldt dat in de provincie Brabant het aantal coronabesmettingen gestegen is van 273 gisteren naar 360 vandaag. In Tilburg (67) en Breda (53) zijn de meeste mensen besmet. Van de nu bekende sterfgevallen komen tenminste vier mensen uit Brabant, het gaat om inwoners van Uden, Goirle, Etten-Leur en Zundert.

Code rood

Alle ziekenhuizen in Noord-Brabant hebben vanwege de coronagolf code rood afgekondigd. Door deze maatregel kunnen niet-spoedeisende operaties worden uitgesteld en kunnen verloven van zorgmedewerkers worden ingetrokken. Door niet-spoedeisende ingrepen te ‘parkeren’ is er meer ruimte voor coronapatiënten. Volgens Omroep Brabant gaat het overwegend om de volgende ziekenhuizen, die geplande operaties geheel of gedeeltelijk in de tijd naar achteren schuiven: St. Anna Ziekenhuis in Geldrop, Bravis ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom, Amphia Ziekenhuis in Breda en Oosterhout, Elkerliek Ziekenhuis in Deurne en Helmond, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch. Veel ziekenhuizen buiten Brabant nemen dezelfde maatregelen om zich voor te bereiden op een hausse aan met het coronavirus geïnfecteerde patiënten.

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven deelt via zijn website mee dat inmiddels 339 medewerkers zijn getest op het coronavirus. Daarvan bleken er 333 negatief en zes positief. ,,De besmette medewerkers zitten in thuisisolatie. Daarnaast liggen er op dit moment vijf patiënten in het ziekenhuis met corona. Twee patiënten met corona zijn inmiddels weer naar huis.”

Volgens De Telegraaf lijken mensen vandaag gehoor te geven aan de oproep van het kabinet om zoveel mogelijk thuis te werken. Op de snelwegen staan nagenoeg geen files, constateert de krant online. Het is druk in de supermarkten. Nederland stort zich massaal op de rollen toiletpapier, ontsmettende gels, conservenblikken en andere lang houdbare voedingsproducten.

Wordt aangevuld