WHO: Impact van het virus werd door veel regeringen schromelijk onderschat

GENÈVE – De coronapandemie heeft wereldwijd tot nu toe aan bijna 15 miljoen mensen het leven gekost, dat blijkt uit nieuwe berekeningen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Als deze gegevens van de ‘oversterfte’ accurater zijn dan de overlijdenscijfers van de rapporterende landen, dan ligt het sterftecijfer door de corona(long)ziekte Covid-19 ruim twee keer zo hoog als zij gemeld hebben. Bovendien zou er volgens de WHO uit blijken dat veel regeringen de werkelijke tragiek van de mondiale corona-uitbraak, ondanks de duur ervan en de totale maatschappelijke ontregeling, schromelijk hebben onderschat.

Zes miljoen

De cijfers gaan over de periode van januari 2020 tot met december 2021, precies twee jaar. De vorige telling van het aantal virusdoden, uit rapportage van landen, was zes miljoen.

“Deze ontnuchterende gegevens wijzen niet alleen op de impact van de pandemie, maar ook op de noodzaak voor alle landen om te investeren in veerkrachtiger gezondheidsstelsels die essentiële gezondheidsdiensten tijdens crises kunnen ondersteunen, inclusief sterkere gezondheidsinformatiesystemen”, zei de directeur-generaal van de WHO, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

De meeste sterfgevallen (84 procent) zijn geconcentreerd in Zuidoost-Azië, Europa en Amerika. Ongeveer 68 procent van de extra sterfgevallen is geconcentreerd in slechts 10 landen wereldwijd. Midden-inkomenslanden zijn verantwoordelijk voor 81 procent van de 14,9 miljoen extra sterfgevallen (53 procent in lage-middeninkomenslanden en 28 procent in hogere-midden-inkomenslanden) over de periode van 24 maanden, met hoge en lage inkomens landen die elk respectievelijk 15 procent en 4 procent vertegenwoordigen.