LAATSTE NIEUWS - Het RIVM maakte vanmiddag om 14:00 uur bekend dat sinds gisteren acht patiënten overleden zijn aan de corona-virusziekte COVID-19. Het gaat om patiënten in de leeftijd van 59 tot 94 jaar. De meesten zijn ouder dan 70 jaar en hadden onderliggend lijden. In totaal zijn nu 20 mensen gestorven aan de ziekte. Er zijn 162 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis. Het aantal nieuwe besmettingen zou nu 1135 bedragen. Er gaan echter berichten rond, onder meer van GGD-directeur Hollands-Midden, Sjaak De Gouw, dat al 6.000 mensen al besmet (geweest) met het coronavirus.

DEN HAAG – Alle scholen in Nederland gaan met ingang van morgen, maandag, dicht. Het kabinet heeft hiertoe besloten.

Intussen hadden al steeds meer Nederlandse scholen dicht besluit genomen vanwege het coronavirus. Zij wachtten de moeizame besluitvorming van het kabinet niet af en hebben de leerlingen en hun ouders – soms vóór het weekeinde al – laten weten dat zij vanaf morgen de poort gesloten ouden. Dat zal voor onbepaalde tijd zo blijven. Veel onderwijskrachten achten de risico’s van virusoverdracht te groot.  Het gaat om verschillende basisscholen, middelbare scholen en mbo’s

Zo meteen rond 17:30 uur geven minister Bruins voor Medische Zorg en Sport en minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media een persverklaring over aanvullende maatregelen in verband met het coronavirus waartoe het kabinet vandaag heeft besloten.  Morgenavond spreekt premier Rutte het land toe. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zal de minister-president ingaan op ,,de moeilijke situatie waarin wij ons bevinden, op de noodzaak van de maatregelen die zijn getroffen en op de mogelijke verdere ontwikkelingen in de komende weken en maanden.”

Vrijdag al besloot het College van Bestuur van het ROC Friese Poort om alle lessen en andere student-gebonden activiteiten op al haar onderwijslocaties in Leeuwarden, Emmeloord en Urk op te schorten. ,,Wij wijken daarin af van het kabinetsbeleid.” De maatregelen gelden in eerste instantie voor één week.

Het schoolbestuur licht dit aldus toe: ,,Wij vinden dat er te veel onzekerheden en onduidelijkheden zijn en de gezondheid van onze medewerkers en studenten wegen voor ons zwaar. Hoewel jongeren zelf een gering gezondheidsrisico lopen, kunnen ze wel een besmettingsrisico voor anderen vormen en valt een aanzienlijk deel van onze medewerkers in de leeftijdscategorie van 50 jaar en ouder, waar de gezondheidsrisico’s hoger worden ingeschat.”

Ook een deel van het voortgezet onderwijs in Twente gaat dicht. Het Assink Lyceum sluit haar locaties in Haaksbergen, Eibergen en Neede zeker tot en met dinsdag. De Carmelscholen geven alleen onderwijs aan examenleerlingen, meldt de krant Tubantia. Twee weken geleden zijn deze al begonnen met voorbereidingen voor online-onderwijs. ,,Of het ons lukt om dat vanaf maandag aan al onze 35.000 leerlingen te kunnen aanbieden, is de vraag. Maar we zijn een heel eind op weg’’, zegt een woordvoerder tegen deze regionale krant.

GGD-directeur Sjaak de Gouw van de regio Hollands-Midden meent, op basis van wiskundige berekeningen, dat er in Nederland al ruim zesduizend mensen zijn geïnfecteerd met het coronavirus. Toch vindt hij het geen goed idee om alle scholen te sluiten. ,,Dat moeten we echt niet doen: het draagt hoegenaamd niets bij aan de bestrijding van het coronavirus en het heeft enorme maatschappelijke gevolgen.” De kans dat kinderen buiten school geïnfecteerd raken is volgens De Gouw aanzienlijk groter dan de kansen op besmetting binnenschools.

Volgt meer