Niet-farmaceutisch opgeleid prees de Amerikaanse president Trump het middel aan…

GENÈVE – Werkt het preventief tegen het coronavirus? Doet het niets daartegen? Of is het zelfs schadelijk? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht dat in de loop van volgende maand – juni – meer duidelijk wordt over wat hydroxychloroquine, een al lang bestaand middel tegen malaria, voor effect heeft op patiënten met het coronavirus.

Het onder meer in Nederland (in Zeewolde) geproduceerde middel is omstreden bij veel behandelaars van corona- en Covid19 patiënten. Bij herhaling werd het echter genoemd door de Amerikaanse president Trump. Tijdens zijn roemruchte persconferenties prees hij het middel zelfs aan. Onlangs bleek dat hij het zelf een week lang als preventief middel had geprobeerd. Het enige dat hij erover wilde zeggen is: ,,Ik leef nog, wat ook wordt gezegd over dit middel…”

Klinische proef

De mededeling van de WHO dat een onderzoeksteam binnenkort conclusies presenteert over de (on)veiligheid van dit malariamedicijn, wanneer ingezet tegen corona, komt nog geen dag nadat de organisatie een wereldwijde proef bij coronapatiënten had gestaakt.

In enkele landen waren klinische tests (met patiënten) gestart om te ontdekken of het malariamedicijn helpt te voorkomen dat iemand het virus krijgt. Maar volgens de Nederlandse krant Trouw schort de WHO de proeven op na een studie in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Dat tijdschrift ontdekte dat bij patiënten die hydroxychloroquine krijgen, hogere sterftecijfers zijn en een hogere frequentie van onregelmatige hartslagen hadden.

De secretaris-generaal van de WHO, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, benadrukte gisteravond dat zowel hydroxychloroquine als ‘het zusje’ chloroquine veilig zijn voor gebruik bij patiënten met auto-immuunziekten of malaria. Een definitief besluit over de schadelijkheid, de voordelen of nadelen van hydroxychloroquine zal worden genomen zodra alle gegevens zijn beoordeeld”, aldus de WHO.

Bron: Medisch Contact

Apotheek

De internet-apotheker apotheek.nl meldt al een tijdje op zijn site: ‘Het leek erop dat chloroquine tegen het coronavirus zou kunnen helpen. Artsen gaven chloroquine daarom in sommige situaties aan mensen met corona die heel erg ziek waren en in het ziekenhuis lagen. Maar de werking ervan valt tegen. En chloroquine kan wel ernstige bijwerkingen geven, zoals hartproblemen. Daarom wordt het nu niet meer gegeven aan mensen met coronaklachten. Er wordt verder onderzoek gedaan naar medicijnen tegen corona.’