Neurochirurg dr. Sanjay Harhangi: De PTED-methode is lastiger aan te leren en wordt daarom door de meeste chirurgen niet als standaardbehandeling uitgevoerd. Dat moet veranderen!
ROTTERDAM/ARNHEM/TILBURG – “Minder ingrijpend en na een paar uur weer hersteld thuis van een rughernia”. Dat vooruitzicht belooft een groep Nederlandse chirurgen die een weinig gebruikte methode, de zogenoemde PTED-operatie, heeft vergeleken met de standaardbehandeling van deze aandoening die gepaard gaat met slepende pijn in de onderrug door uitstulping van een tussenwervelschijf.
- Een tussenwervelschijf is een ring van vezelig kraakbeen met middenin een geleiachtige kern die zich in de wervelkolom tussen twee afzonderlijke wervels bevindt. Deze elastische schijf kan als een soort kussentje schokkende bewegingen van het lichaam opvangen.
Klein sneetje
Bij de ‘nieuwe’ methode wordt via een klein sneetje aan de zijkant van de rug een smalle buis met een camera ingebracht. Via de opening tussen twee wervels kan de hernia worden verwijderd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving.
Uit het onderzoek van de artsen onder ruim 600 patiënten met een rughernia is gebleken dat de PTED-operatie (afkorting van: ‘Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie’) minstens zo goed is als de standaardoperatie, de open microdiscectomie. De resultaten van hun studie, gehouden tussen februari 2016 en april 2019, zijn gepubliceerd in de tijdschriften British Medical Journal en de British Journal of Sports Medicine.
- Elk jaar kampen 60.000 tot 75.000 Nederlanders met de tergende pijn van een rughernia. Als de uitstulpende tussenwervelschijf op een zenuw drukt, dan veroorzaakt dat vaak pijn in de rug die uitstraalt in één of beide billen en benen. Soms ook ontstaan daarin uitvalsverschijnselen, zoals kracht- of gevoelsverlies. Dikwijls gaan de klachten vanzelf over door een rustperiode van circa zes weken. Bij ongeveer een kwart van de mensen verdwijnen de klachten niet. In het algemeen kan na tien tot twaalf weken worden besloten de hernia operatief te verwijderen.
Sneller aan het werk
De onderzoekers hebben daarnaast laten zien dat er per PTED-operatie, die evenveel kost als de klassieke operatie, bijna 2.800 euro aan maatschappelijke kosten worden bespaard. De patiënten die met PTED zijn geopereerd, herstellen sneller, krijgen minder pijnstillers en fysiotherapie en kunnen ook weer sneller aan het werk. De methode wordt door slechts een beperkt aantal chirurgen in Nederland uitgevoerd waaronder neurochirurg dr. Sanjay Harhangi van het Erasmus MC, die het onderzoek leidde. Harhangi: “PTED is lastiger aan te leren en werd daarom niet door de meeste chirurgen als standaardbehandeling uitgevoerd. In het onderzoek keken we daarom ook naar de leercurve van chirurgen.”
PTED is inmiddels opgenomen in het basispakket voor volwassenen met aanhoudende beenklachten door een lagerughernia. De vergoeding geldt voorlopig alleen als de operatie wordt gedaan door chirurgen die succesvol hebben deelgenomen aan het traject van voorwaardelijke toelating. Deze chirurgen werken bij Rijnstate Ziekenhuis (Arnhem), Rijnland Ziekenhuis (Leiderdorp), Park Medisch Centrum (Rotterdam) en St. Elisabeth Ziekenhuis (Tilburg).
De Rotterdamse neurochirurg dr. Sanjay Harhangi leidde het onderzoek naar de weinig gebruikte methode om rughernia’s te verhelpen. Beeld: ERASMUS MC