LEERSUM – Niet zozeer vuurwerkongelukken maar botbreuken hebben de toch al overbelaste ziekenhuizen in Nederland de afgelopen dagen letterlijk hoofdbrekens bezorgd. Het schaatsweekeinde met vaak niet al te beste ijsomstandigheden zorgden voor een stortvloed van maar liefst 40.000 gebroken polsen, heupen, schouders en vingers.

Dat beeld schetst de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT), te Leersum, die een inventarisatie heeft gemaakt van de schaatsongevallen van het afgelopen weekeinde. De NVT kreeg de gegevens van circa twintig representatieve ziekenhuizen. Hun afdelingen voor spoedeisende hulp konden de drukte soms nauwelijks aan.

Het wonderlijke van het verhaal is dat veel mensen een gebroken pols of enkel leken over te hebben voor een weekeindje nostalgische ijspret…

Tekst leest door onder fotoSchaatsbeeld uit Giethoorn – Foto: Michel van der Vegt/PIXABAY

Gipsverbanden

Veel botbreuken konden (tijdelijk) worden behandeld met een gipsverband, maar ook veel moeten worden geopereerd, stellen de traumachirurgen. Het afgelopen weekeinde werden ruim duizend mensen met spoed geopereerd. Gemiddeld werden er zaterdag en zondag 20 trauma-operaties per ziekenhuis uitgevoerd, waar dat er normaal 2 à 4 per weekend per ziekenhuis zijn.

In sommige ziekenhuizen zijn zoveel patiënten geopereerd aan een gebroken heup dat de operatiematerialen op waren. Schatting is dat er in de komende twee weken per ziekenhuis nog 35 tot 40 geplande botbreukoperaties zullen moeten plaatsvinden. Dit aantal zal mogelijk door de ijzel nog verder oplopen. Alleen al maandag was het drukker dan normaal op de spoedeisenhulp-afdelingen. Nogal wat mensen waren op straat onderuit gegaan en hadden ook hoofdletsels.

Extra menskracht

Veel ziekenhuizen hadden al ingespeeld op de eventuele botbreek-drukte door de Spoedeisende Hulp te bemensen met extra SEH-artsen & verpleegkundigen, traumachirurgen en gipsverbandmeesters. Ook hadden vrijwel alle geïnventariseerde ziekenhuizen de spoedoperatie capaciteit opgeschaald door het openstellen van extra operatiekamers door het draaien van dubbele diensten door traumachirurgen, orthopedisch traumatologen, anesthesiologen, OK- en anesthesiemedewerkers.

Traumachirurgen en orthopedisch traumatologen in het hele land zullen deze ongevalspatiënten de komende weken behandelen voor hun botbreuken en begeleiden in hun gipsbehandeling of bij het herstel van hun operatie. ,,De Nederlandse traumachirurgen zullen alles in het werk stellen om blijvende invaliditeit zoveel mogelijk te voorkomen. Iedereen komt aan de beurt: beter goed dan snel. Maar het is wel een behoorlijke (extra) hoeveelheid werk, opnames en operaties voor de Nederlandse Ziekenhuizen”, verzucht de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie. Schaatsen op de plas – Foto: Cor Weggelaar/PIXABAY