Ook 20 procent (1 op de 5) SGP-stemmers vreest een ‘spionagechip’ die de menselijke gangen permanent in de gaten houdt.

AMSTERDAM – ‘Het coronavirus is ontwikkeld door grote bedrijven binnen de geneesmiddelenindustrie om uiteindelijk zoveel mogelijk medicijnen te kunnen verkopen… De Chinese overheid zit er achter… Het virus is er om de effecten van 5G-torens te verhullen… En, met het vaccineren van een beschermende entstof tegen corona wordt een chip mee-geïnjecteerd waarmee mensen permanent kunnen worden gevolgd…’

Als premier Rutte en zijn ‘corona-minister’ De Jonge vanavond tijdens de tweede augustus-persconferentie gedragsregels voor de opnieuw aanzwellende pandemie zullen benadrukken, en samenkomsten vrij zeker worden verscherpt, zal een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking niets geloven van wat zij zeggen en waartoe zij oproepen.

Want, zeker tien procent van de Nederlanders hangt een heel ander verhaal aan dan het kabinet verkondigt. Zij hebben een eigen waarheid. Zij menen dat het SARS-CoV-2 virus hét machtsmiddel is van samenzweerders en duistere krachten om de mensheid in hun greep te krijgen.

Spelletjes

Zij geloven dat het virus het gevolg is van ‘complotten en smerige spelletjes’. Dat blijkt uit een analyse van denkbeelden door het onderzoekbureau Kieskompas. Van eind april tot begin mei hield het bureau een opinieonderzoek naar de zin en onzin van coronamaatregelen, gedachten en beweringen over het coronavirus, zoals die bij iets meer dan achtduizend Nederlanders leven. Het onderzoek is representatief voor de Nederlandse samenleving.

Volgchip

De theorie dat iedere tegen corona gevaccineerde Nederlander (of wereldburger) straks onbewust drager is van een ‘volgchip’, is nader onderzocht aan de hand van hoe de deelnemers aan het onderzoek in 2017 politiek stemden. De complotgedachte rond de heimelijk geïmplanteerde chip, die zó uit een sciencefictionfilm afkomstig zou kunnen zijn, wordt serieus genomen door bijna 21,7 procent van de PVV-stemmers. Zij vinden het ‘geloofwaardig’ tot ‘heel geloofwaardig’ dat die chip straks ín ons allen zit. Ook 9 procent van de aanhangers van het Forum voor Democratie (FvD) denkt zo. Twintig procent (1 op de 5) SGP-stemmers vreest zo’n ‘spionagechip’ die de menselijke gangen permanent in de gaten houdt. Maar de meeste stemmers van de genoemde partijen vinden die chip niet reëel.

Straf van God

Een-komma-een procent van alle ondervraagden gelooft wél dat virus een straf van God is, 6,3 procent staat daar neutraal tegenover en weet niet wat daarop te antwoorden. Ruim 91 procent gelooft er niets van.

Opvallend is dat (op het moment van meting) ‘slechts’ 40 procent van de Nederlanders meende dat het dragen van een mondmasker (heel) effectief is. Bijna 1 op 10 denkt dat malariageneesmiddelen (zoals hydroxychloroquine) (heel) effectief zijn, net als dat 1 op de 10 denkt dat bidden (heel) effectief is.

Welgeteld 92,4 procent van de ondervraagden denkt dat een vaccin ‘effectief’ (25,3) tot heel effectief is (67,1). Net iets meer dan 2 procent ziet er niets in. De herhaalde oproepen tot frequent handen wassen wordt door een overweldigende meerderheid van 92 procent gesteund, ook al staat 6,6 procent er neutraal tegenover en ziet 1,6 procent er het nut niet van in.

Bron: Kieskompas