‘In de laatste levensfase is intimiteit voor veel mensen essentieel’

UTRECHT – Koppelbedden voor patiënten die graag samen willen slapen, bij elkaar willen zijn omdat voor een van hen de allerlaatste fase van het leven is ingegaan.

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht komt met de introductie van drie gekoppelde tweepersoonsbedden tegemoet aan een veelgehoorde wens van zowel patiënten als partners.

Volgens Eric Trinthamer, woordvoerder van het UMC Utrecht, bestond er altijd al wel de mogelijkheid voor paren om bijvoorbeeld ook in de nacht samen te zijn – ,,Maar het was flink improviseren. Dan werd er een bed bijgeschoven, of sliep een partner – die wilde waken over zijn geliefde – in een gewoonlijk gemakkelijke leunstoel. Maar, toch niet echt geriefelijk om in zo’n stoel de hele nacht door te brengen. Nu kunnen we met een speciale constructie van twee losse bedden een volwaardig tweepersoonsbed maken.”

,,In de allerlaatste levensfase is goed afscheid nemen zo ontzettend belangrijk, voor de patiënt en voor de mensen die achterblijven. Intimiteit is voor veel mensen essentieel daarbij”, zegt Ginette Hesselmann, verpleegkundig specialist palliatieve zorg van het UMC Utrecht. Het ziekenhuis meldt dit ‘beddennieuws’ op de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg.

Het universiteitsziekenhuis heeft de bedden gekregen uit de opbrengst van de jaarlijkse Roparun, de estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs, Bremen en Almelo naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker.

De Roparun wordt ook wel ‘een avontuur voor het leven’ genoemd. Het afgelopen jaar, eind mei-begin juni, werd de Roparun voor de 28ste keer gelopen. Uit de opbrengt van dit bijzondere estafette-initiatief werden eerder koppelbedden aangeschaft, bijvoorbeeld voor Hospice Bardo in Hoofddorp. Een éénpersoons hoog/laag-zorgbed daar kon zodoende in een handomdraai worden veranderd in een volwaardig tweepersoonsbed.

De Stichting Roparun heeft de afgelopen tijd aan meer ziekenhuizen en hospices koppelbedden geschonken.