Hoe langer deze crisis duurt hoe zwaarder het ons valt. We zijn het aardig zat aan het worden…

DEN HAAG – Demissionair premier Rutte beschouwt de vanavond aangekondigde beperkte versoepelingen in het verder vrij straffe coronabeleid van Nederland als een risico. Zeker nu het RIVM al van een derde coronagolf spreekt…

Maar een beetje meer perspectief voor tal van groepen en sectoren in de samenleving is dringend nodig, zei Rutte. Hij wilde daarover echter wel de afspraak maken ‘met iedere Nederlander’ om de corona-basisregels (1,5 meter afstand houden, goed de handen wassen, laten testen bij de geringste twijfel  etc.) goed na te leven. ,,Want hoe langer deze crisis duurt hoe zwaarder het ons valt. Dat geldt voor ons allemaal en voor sommige groepen in het bijzonder. We zijn het aardig zat aan het worden – hoe dringend alle maatregelen ook nodig zijn: de economische, de sociale en de economische gevolgen tellen op.”

Water aan de lippen

Zoals leerachterstanden, eenzaamheid en depressie onder ouden én jongeren. ,,Horecaondernemers en winkeliers die het water aan de lippen  staat – of daar al overheen is. We proberen de negatieve gevolgen zo klein mogelijk te houden met economische steunpakketten. Maar toch: het schuurt en het knelt, het piept en het kraakt.”

Het nemen van een ‘beetje meer risico’ is dan ook nodig, vindt het kabinet. ,,Weliswaar beperkt en weloverwogen, maar met de Britse variant in het achterhoofd wel degelijk een risico. Dat betekent dat we onder voorwaarden weer een paar dingen mogelijk willen maken. Die maatschappelijk gezien hopelijk een positieve impact gaan hebben.”

Onderwijs, kapper, winkelen

Rutte noemde er vier: 1. de openstelling per 1 maart van het voortgezet onderwijs en de gedeeltelijke openstelling van het middelbaar beroepsonderwijs. 2 en 3: het weer mogelijk maken van contactberoepen – zoals de kapper – en het winkelen op afspraak, vanaf 3 maart. En 4: de verruiming van het buitensporten voor jongeren tot 27 jaar.

Volgens Rutte doet het kabinet, dat de teugels heel licht laat vieren, hiermee iets heel spannends. ,,Zo voel ik dat ook zelf. Verruiming is in deze fase niet gratis en ook niet onomkeerbaar. We zullen er alles aan doen het onderwijs niet nog een keer te moeten sluiten – het maatschappelijk belang daarvan is simpelweg te groot. En dat kunnen we de kinderen, de jongeren, hun ouders en de docenten eigenlijk niet aandoen. Maar als over een paar weken de cijfers weer door het dak gaan, dan liggen alle andere opties van aanscherping opnieuw op tafel… en dat willen we natuurlijk niet. We willen juist stap voor stap meer ruimte geven aan alle sectoren.”

Lees door onder foto Beeld: Fernando Zhiminaicela/Pixabay

Lees hier wat geldt op dit moment tot en met 2 maart 2021

 • Ontvang thuis niet meer dan 1 persoon van 13 jaar of ouder per dag.
 • Ga maximaal 1 keer per dag ergens op bezoek.
 • Werk thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en die hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen.
 • Ga alleen naar buiten met leden van je huishouden of met een groepje dat bestaat uit maximaal 2 mensen.
 • Van 21.00 uur ’s avonds tot 4.30 uur ’s ochtends is er een avondklok. Dan is het verboden om zonder geldige reden op straat te zijn.
 • Bij een uitvaart mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn.
 • De meeste locaties zijn gesloten:
 • Onderwijsinstellingen bieden voornamelijk onderwijs op afstand.
 • Basisscholen en de kinderopvang voor kinderen van 0-4 zijn vanaf 8 februari weer geopend.
 • De buitenschoolse opvang blijft nog gesloten.
  • In het voortgezet onderwijs kunnen praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in het (voor)examenjaar wel op locatie plaatsvinden (tot 1 maart).
  • In MBO, HBO en WO mogen examens en tentamens worden afgenomen en is praktijkonderwijs mogelijk op de locatie (tot 1 maart).
  • In alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten.
 • Voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben, is er noodopvang op de buitenschoolse opvang. De oproep is om alleen gebruik van te maken van de noodopvang als er geen andere oplossing mogelijk is.
 • Alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan.
 • Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.
 • Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Kinderen t/m 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.
 • Maak alleen gebruik van het openbaar vervoer voor strikt noodzakelijke reizen
 • Blijf in Nederland. Ga niet op reis naar het buitenland en boek geen buitenlandse reizen tot en met maart. Er gelden reisbeperkingen.