*Ruim 10.000 coronabesmettingen – *Cijfers zorgwekkend hoog – *Geen reden tot juichen.
DEN HAAG – Het kabinet wil eerst de effecten afwachten van de vorige week dinsdag 14 oktober ingestelde ‘gedeeltelijke lockdown’ voor Nederland, voordat eventueel tot een volledige afsluiting van het land zal worden besloten.
Dat zei premier Rutte vanmiddag op de vrijdagse persconferentie na afloop van de ministerraad – de dag waarop in Nederland voor het eerst in de coronacrisis meer dan tienduizend positieve corona-infecties (op één dag) werden vastgesteld. Dat getal noemde Rutte ,,zorgwekkend hoog”, ook al hield hij rekening met enige vertekening vanwege een IT-aanpassing. De actuele situatie in Nederland gaf wat Rutte betreft evenwel ,,geen reden tot juichen’’.
Red Team
Voor een ‘korte, maar harde lockdown’, waartoe het Red Team van twaalf onafhankelijke experts gisteravond met klem adviseerde, en waar ook de Veiligheidsregio Twente nu met spoed om vraagt, is het volgens het kabinet nog te vroeg.
Wel meende Mark Rutte al één voorzichtig effect van de genomen maatregelen te hebben opgemerkt: ,,Je ziet gelukkig dat mensen de afgelopen week voorzichtiger zijn geworden. Ook zorgt de gedeeltelijke lockdown ervoor dat het aantal contactmomenten en verplaatsingen weer beperkter is.” Dat noemde hij ‘niet leuk’. ,,En zéker niet voor getroffen ondernemers, maar het is helaas nodig.” De drukte in het openbaar vervoer is volgens de premier echt minder, en ook is het iets minder druk op de Nederlandse wegen.
Zwaarste maatregelen
Rutte noemde het pakket met extra corona-maatregelen, zoals dat op 13 oktober werd genomen en een dag later al van kracht werd, ‘ver gaand en één van de zwaarste maatregelen van Europa’. ,,Geen enkel land deed zoiets toen. Inmiddels zijn door de oplopende cijfers ook in Frankrijk, Ierland en België dergelijke zware maatregelen van kracht geworden…”
Waarschijnlijk worden aanstaande dinsdag 27/10 tijdens een nieuwe corona-persconferentie mededelingen gedaan over de ‘coronastand van het land’, twee weken na de ingestelde halve lockdown. Afhankelijk daarvan houdt het kabinet ‘alle opties open en alle scenario’s op tafel’.
Rutte zei het nu ook nog te vroeg te vinden om te speculeren over eventueel volgende maatregelen, zoals een door journalisten geopperde avondklok. ,,Frankrijk heeft echt een avondklok. Nederland heeft weliswaar geen formele avondklok, maar ‘na 8 uur ’s avond geen alcohol op straat en alle cafés en restaurants dicht’ heeft hetzelfde effect als een avondklok. Je ziet gewoon minder mensen op straat in de avonduren.”