Als iemand in contact is geweest met ‘corona’ vind ik het niet zo raar om te zeggen: Thuisblijven! En dat is niet eens een verzoek, dat is een plicht.

DEN HAAG – Premier Rutte is nog steeds vóór een verplichte quarantaine als iemand in direct contact heeft gestaan met een coronabesmette persoon. Hij zei dit vrijagmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. ,,We zitten echt met een probleem, jongens.”

Volgens de premier lopen overal in het land de aantallen infecties snel op. ,,In Amsterdam en Rotterdam zitten we op behoorlijke stijgingen. En ook in Den Haag zie je het oplopen, evenals op andere plekken. Dus het gaat niet goed! En het laatste wat we met z’n allen willen is een nieuwe lockdown, niet nationaal, het liefst ook niet lokaal. Wat nu al wel lokaal gebeurt zijn de extra maatregelen: we proberen het virus uit te stampen als het de kop opsteekt in steden, in dorpen, in regio’s.

Niet raar

Rutte wees op bron- en contactonderzoek, waaruit zou blijken dat een aanzienlijk aantal mensen, dat in contact is geweest met corona-geïnfecteerde personen, waarschijnlijk ook besmet is. ,,Dan vind ik het niet zo raar om te zeggen: Thuisblijven! En dat is niet eens een verzoek, dat is een plicht! Dat hebben we als kabinet aan de Tweede Kamer voorgelegd. De Kamer vindt dat te snel gaan. We gaan eerst het Outbreak Management Team (OMT) daarover nog advies vragen. We komen daar op terug. Er was wel politieke overeenstemming over dat je een quarantaine kunt afdwingen bij mensen, bij wie aantoonbaar is dat ze het virus bij zich dragen.”

Bagger

Rutte benadrukte dat hij het nog steeds ‘verstandig’ vond en vindt om een quarantaine verplichtend te maken. Op de vraag van een van de aanwezige journalisten of het coronabeleid niet wat rommelig overkomt, zei Rutte: ,,We zitten in een onmogelijke situatie met het virus, waar we nog lang niet alles van weten. Dus u zult in de komende tijd vaker meemaken dat er dingen in de uitvoering misgaan (zoals dat vorige week gebeurde bij GGD’s in Rotterdam en Amsterdam met het personeelstekort rond het bron- en contactonderzoek). Dat wíl je niet, maar die zaken gebeuren. En er zal in de toekomst, misschien op een heel andere plek, wel weer iets misgaan. Bovendien zullen wij niet altijd perfect communiceren. Ook dán zal het gebeuren dat wij denken dat we iets helder hebben gebracht en daar best tevreden over zijn, terwijl u het bagger vindt… Maar dit is inherent aan het managen van een crisis.”