Hilarisch moment – Premier Mark Rutte en RIVM-infectieziektebestrijder Jaap van Dissel gingen onmiddellijk in de fout: ze gaven elkaar een ferme handdruk.

DEN HAAG – Handenschudden is de komende tijd uit den boze in Nederland. Het komt bovenop adviezen om de handen regelmatig te wassen, te hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog en papieren zakdoekjes te gebruiken. Het kabinet is daarover vanmiddag in beraad geweest.

Maar twee hoofdrolspelers in de corona-crisis, die deze nieuwe aanvullende maatregel van het kabinet aan het einde van de middag toelichtten – premier Mark Rutte en de directeur van het RIVM Centrum Infectieziektebestrijding, prof. Dr. Jaap van Dissel – gingen onmiddellijk in de fout: ze gaven elkaar een  hand, meteen aan het einde van hun gezamenlijke persconferentie.

‘Sorry-sorry…’

Dat wil zeggen, eigenlijk was het Rutte die onmiddellijk de hand greep van Van Dissel, die hem meteen corrigeerde: ,,Dát mag dus niet…”, zei de RIVM-man die het infectieziektenbeleid in Nederland richting geeft, maar Rutte hand zijn hand al vastgepakt.

Hilarisch was het vervolg: ,,O sorry, dat mag niet, sorry-sorry!”, lachte Rutte voor de aanwezige filmploegen, fotografen en journalisten, ,,Over… over”, waarna de beide mannen elkaar met de ellebogen toucheerden en het beeld van de NOS uitliepen. ,,Erg hè…. Zo’n gewoonte, dat mág dus niet meer!”

Rutte en Van Dissel corrigeerden hun handenschud-reflex onmiddellijk met een elleboog-groet. Beelden: NOS-Journaal/persconferentie

Het was het enige aardige maar ondoordachte moment in de corona-crisis die ook Nederland verder in de greep krijgt. Met 56 nieuwe infecties is het aantal vastgestelde corona-diagnoses verder gestegen naar 321. Het dodental ligt sinds zondag nog steeds op drie.

Noord-Brabant

De meeste geïnfecteerde patiënten (134) wonen in Noord-Brabant. In de provincie Utrecht zijn inmiddels 52 patiënten met het virus besmet. Van 150 personen is bekend dat zij de coronaziekte COVID-19 in het buitenland hebben opgelopen. De meeste patiënten waren in Italië. Hiernaast waren er patiënten in Duitsland, Frankrijk, Iran, Oostenrijk, Kaapverdië, Groot-Brittannië en Hong Kong. Van 90 patiënten wordt nog onderzoek gedaan wat de mogelijke bron kan zijn, aldus het RIVM. Kabinet en RIVM roepen inwoners van Brabant op, als dat mogelijk is, thuis te werken.