LAATSTE NIEUWS - * In ziekenhuis ZGT Almelo zijn op de afdeling cardiologie vier patiënten en elf medewerkers positief getest op het coronavirus. De besmette patiënten zijn naar de corona-afdeling overgeplaatst, de medewerkers zitten in quarantaine. * Burgemeester Marcouch van Arnhem pakt geplande en ongeplande nachtelijke huisfeestjes aan in de regio Gelderland-Midden. Vanaf vandaag (9-10) mág na 22.00 uur geen alcohol meer worden gekocht en verkocht. Nachtwinkels in de regio moeten om 02.00 uur dicht.

Rutte raakt geërgerd: ‘We zitten in de top-3 met Frankrijk en Spanje, we doen het zelfs slechter dan Amerika’

DEN HAAG – Nederland ontkomt niet aan grofmazige maatregelen als het aantal dagelijkse coronabesmettingen verder blijft oplopen, zoals dat al enige weken het geval is. Dat zei een premier Rutte vanmiddag tijdens de wekelijkse persconferentie, na afloop van de vergadering van de Raad van Ministers.

,,Als de trend niet ombuigt en de komende dagen niet verbetert, dan zullen we daar niet aan ontkomen”, zei Rutte, duidelijk wat geërgerd en moedeloos door het stuk lopen van het kabinetsbeleid dat eerst succesvol leek. ,,We hopen nog steeds – de komende 24… 48… 72 uur… – iets terug te zien dat positief is. Maar op dit moment zien we dat nog niet.”

Vandaag werd bekend dat het aantal corona-infecties opnieuw is gestegen. Sinds dondermorgen 8 september (10:00 uur) naar nu bijna zesduizend (5.983) – een nieuw dagrecord, zoals dat in voorbije weken voortdurend het geval is.

Te vroeg

Het doel van de recent genomen maatregelen, zo memoreerde Rutte, is dat de totale optelsom van het aantal bewegingen, het aantal contactmomenten, wordt verminderd. ,,Maar het is nog te vroeg om vast te stellen of deze maatregelen van vorige week dinsdag genoeg resultaat opleveren – daar zit een vertraging in.” Volgens Rutte zou dat dezer dagen zichtbaar moeten worden. ,,Je zou er dit weekeinde een eerste trend in moeten kunnen zien.”

Uiteindelijk loop je het risico dat ook weer kankeroperaties en hartoperaties moeten worden uitgesteld, en die kún je niet uitstellen…

Begin volgende week hakt het kabinet de knoop door of er nieuwe aanscherpingen in het beleid nodig zijn. Vrij zeker is er komende dinsdag opnieuw een corona-persconferentie. Dan komt de regering ook met (de aankondiging van) een road map, een routekaart, waarin doelen worden gesteld en grenzen worden getrokken. (Voorbeeld: ‘Als het coronacijfer boven een bepaalde grens komt, dan gaan die en die voorzieningen op slot’. Of: als we beneden een peil blijven, dan gaan ‘die en die poorten weer open’ – R.S.) Ierland heeft ook zo’n systeem.

Het kabinet is bereid om elke beperkende maatregel te nemen die nodig is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zei Rutte. Over welke maatregelen denkbaar zijn, zoals een avondklok, wilde hij ,,niet speculeren of filosoferen”.

De oplopende coronacijfers hebben – opnieuw – een dramatische echo tot gevolg in de ziekenhuizen. ,,We zien de gevolgen terug in de moeilijke keuzes die gemaakt moeten worden in de planbare zorg. Het gevolg van de stijgende cijfers is dat in eerste instantie knieoperaties of staaroperaties in de vertraging komen. Maar uiteindelijk loop je het risico dat ook weer kankeroperaties en hartoperaties moeten worden uitgesteld, en die kun je niet uitstellen…”

Aanwijzingen

Volgens Rutte zijn er echter ‘indicaties’, aanwijzingen, dat de drukte iets begint af te nemen en dat mensen ook weer meer thuis werken. Ook het RIVM bevestigt dit. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de stijgende curves van de laatste tijd weer iets gaan teruglopen – een goed teken. ,,Het is van groot belang dat dat op nog veel grotere schaal gebeurt”, zei de premier. ,,Dat mensen die kúnnen thuiswerken dat ook doen, Dat we ons houden aan de algemene maatregelen, zoals afstand houden, en handen stuk wassen. Want alleen op die manier – met ons gedrag, en niet met een pakket van maatregelen – kunnen wij het virus terugduwen.”

Rutte gaf toe dat Nederland het ‘erg slecht’ doet: ,,Dat is zo! We zitten bij de ‘slechtste’  landen in de coronabestrijding. We zitten in de top-3 met Frankrijk en Spanje, we doen het zelfs slechter dan Amerika. Het betekent dat mensen die de komende tijd een operatie dachten te ondergaan zich nu afvragen of die wel doorgaat. Het betekent ook dat mensen in de zorg weer verschrikkelijk hard moeten werken, terwijl ze al zo hard hebben gewerkt. Het betekent dat meer mensen overlijden, het betekent dat heel veel mensen angstig zijn dat er nog meer maatregelen komen, waardoor eenzaamheid zou kunnen toenemen, waardoor ook jongeren niet voldoende kunnen genieten van hun studietijd. Dat is allemaal de optelsom van ons gedrag, het feit dat wij ons onvoldoende houden aan de regels om het virus terug te dringen.”

‘Dit is allemaal de optelsom van ons gedrag, het feit dat wij ons onvoldoende houden aan de regels om het virus terug te dringen.’