Een brief met bedreigingen werd niet per post bezorgd, maar gewoon bij een wetenschapper door de brievenbus gedaan door een individu…

DEN HAAG – Premier Rutte zegt ‘enorm geschrokken’ te zijn van de bedreigingen en intimidaties aan het adres van leden van het Outbreak Management Team. Dit OMT adviseert de regering inzake het coronabeleid. ,,Ik vind dit verschrikkelijk”, zei Rutte.

,,Deze mensen doen goed en belangrijk werk, en dat doen ze naar eer en geweten. Mensen kunnen het oneens zijn met het beleid en hun adviezen, en discussiëren op de inhoud is prima, maar wat we nooit zullen accepteren in Nederland is intimidatie en zijn bedreigingen. Die zijn in alle opzichten totaal onacceptabel.”

Dreigbrieven

Rutte reageerde op berichtgeving door de nieuwssite nu.nl die vanmorgen meldde dat onder anderen viroloog Marion Koopmans na optredens in de nieuwsmedia onder druk werd gezet met brieven, waarin ‘een strop’ stond afgebeeld naast dreigende teksten als ‘nog even’ en ‘it’s waiting’. De al vele jaren in Nederland werkende Duitse viroloog prof. dr. Andreas Voss van het Radboudumc in Nijmegen kreeg volgens de website een brief met daarin het bericht dat hij ’terug moest naar de Duitsers. ‘Deze brief werd niet per post bezorgd, maar gewoon bij hem door de brievenbus gedaan door een individu’, wist nu.nl te melden.

Volgens Diederik Gommers, internist-intensivist en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), en lid van het OMT, worden sommige leden ook thuis gestoord. De intimidatie is volgens hem in een enkel geval zodanig ernstig dat tot persoonsbeveiliging wordt overgegaan.

Idioten

,,Dit zijn allemaal wetenschappers, mensen die stuk voor stuk de besten in hun vak zijn, die vanuit hun totale gewetensvolheid hun werk doen, en die krijgen dan te maken met dit soort idioten…!”, zei Rutte vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Rutte zei onder de indruk te zijn van het voornemen van enkele van de bedreigden om media-optredens in het vervolg te mijden. ,,…En die zouden daardoor geremd zijn om op tv of in de krant te zeggen wat ze ergens van vinden. Echt verschrikkelijk!”

De premier adviseerde in dergelijke gevallen om altijd aangifte bij de politie te doen. ,,Als je het namelijk niet doet dan is het niet zichtbaar en kan er ook geen opvolging aan worden gegeven.”