Steeds meer mensen in Nederland hebben geen geld om elke dag een maaltijd te kunnen koken

DEN HAAG – Het Rode Kruis start vandaag voedselhulp in Nederland. Deze ondersteuning is bedoeld voor mensen die door de coronacrisis hun baan zijn kwijtgeraakt, en daardoor zodanig financieel in de knel zijn gekomen dat zij zich niet elke dag een normale maaltijd kunnen veroorloven. ,,Want steeds meer mensen in Nederland hebben geen geld om elke dag een maaltijd te kunnen koken”, overziet het Rode Kruis.

De hulporganisatie heeft daarvoor nu giro 7244 opengesteld. Volgens Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis Nederland, gaat het nu al ,,om duizenden mensen” die door de aanhoudende coronacrisis in nood verkeren. Van Schaik: ,,Onder de grote groep mensen bij wie het inkomen is weggevallen, zijn mensen die door diverse omstandigheden net buiten de criteria van hulpinstanties vallen. Zij hebben nauwelijks nog geld om voedsel te kopen. Het Rode Kruis wil deze groep mensen, in ieder geval tot aan het einde van dit jaar, ondersteunen. We kunnen de meest kwetsbare mensen in Nederland in deze moeilijke tijd niet in de kou laten staan.”

Daarom start het Rode Kruis vandaag de actie ‘Maaltijd voor een ander’. Met de opbrengst wil de hulporganisatie zorgen dat minimaal 3.000 mensen wekelijks de voedingsmiddelen hebben om zeven maaltijden te bereiden. Voor de maanden oktober, november en december gaat het daarbij om een kleine tweehonderdduizend maaltijden.

Zo is er, zegt de hulporganisatie, hoge voedselnood onder een groep ongedocumenteerden. In Amsterdam alleen al, leven naar schatting duizenden mensen zonder papieren, zegt het Rode Kruis. Zij kunnen of willen niet door de reguliere hulpverlening worden geholpen. Een groot deel van deze mensen werkte voor de coronacrisis bijvoorbeeld in de schoonmaak, de bouw en in de horeca. Ook geeft het Rode Kruis, via haar lokale partners, voedselhulp aan dak- en thuislozen, aan arbeidsmigranten en aan gezinnen of alleenstaande ouders, die vanwege verlies of vermindering van inkomen nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.

,,Een klein bedrag maakt al een verschil. Voor 2 euro steun je iemand met één warme maaltijd, voor €3,50 heeft iemand een warme maaltijd en ontbijt of lunch”, concludeert Van Schaik. De actie ‘Maaltijd voor een ander’ is te steunen door te storten op giro 7244 of doneren via www.rodekruis.nl/maaltijd.