Voorlopig 30 miljoen euro nodig voor hulp en voorlichting in 26 landen
DEN HAAG – Het Nederlandse Rode Kruis heeft het gironummer 7244 opengesteld voor donaties om verspreiding van het nieuwe coronavirus Covid-19 te kunnen tegengaan. Dit als onderdeel van een internationale campagne om hulp te verlenen en voorlichting te geven over het virus en zijn gevaren.
De inzameling komt op het moment dat de kans op een wereldwijde uitbraak van deze ziekteverwekker uiterst reëel is. Volgens de laatste gegevens zijn 1.775 met corona besmette mensen overleden, overwegend in China. Er zijn infecties gemeld in 26 landen. De organisatie zegt wereldwijd vooralsnog 30 miljoen euro nodig te hebben.

De verspreiding van het coronavirus in kaart gebracht (15 februari 2020)
Rode Kruis: ,,Goed handen wassen en kleren in de was als je met een besmette persoon in contact bent geweest, behoren tot de cruciale maatregelen om verdere verspreiding van het virus te stoppen.”
Volgens Iris van Deinse, woordvoerder van het Rode Kruis in Den Haag, is de hulpverleningsorganisatie al vanaf het allervroegste begin van de virusuitbraak actief in de stad Wuhan (het ‘epicentrum’ van de verspreiding) om, waar mogelijk, hulp te geven aan geïnfecteerden en familieleden van patiënten, maar ook aan artsen en vrijwilligers. ,,Het is niet zo dat wij eerst wachten tot het geld binnen is en dan pas in actie komen”, zegt Van Deinse. ,,Nee, wij waren al meteen aan het werk. Hulpverleners van onze organisatie werken al wekenlang de klok rond en geven voorlichting, verlenen psychosociale hulp en ondersteunen ziekenhuizen. Die hulp kan zich inderdaad op heel kleine schaal afspelen, bijvoorbeeld binnen een familie, maar ook bij het opzetten van de infrastructuur. Zo hebben onze vrijwilligers veel patiënten met ambulances vervoerd. Ook worden hulppakketten uitgedeeld aan mensen die in quarantaine verblijven.”
Handen wassen
Het Rode Kruis noemt het vooral belangrijk dat de bevolking van ‘geïnfecteerde’ landen goede voorlichting krijgt over hygiëne. ,,Dat is de beste manier om verdere verspreiding te voorkomen”, zegt Iris van Deinse. ,,Goed handen wassen en kleren in de was als je met een besmette persoon in contact bent geweest, behoren tot de cruciale maatregelen om verdere verspreiding van het virus te stoppen.” Voorlichtingsmaterialen daarover worden in zoveel mogelijk landen en talen verspreid.
In Mongolië heeft de organisatie 7.000 flessen ontsmettingsmiddel uitgereikt aan gezondheidscentra, treinstations en op het vliegveld.
In Zuid-Korea delen mensen van het internationale Rode Kruis hulpgoederen uit aan mensen in quarantaine. Landen met een overbelaste gezondheidszorg verdienen extra aandacht, zegt het Rode Kruis. ,,De uitbraak van een virus kan daar groter impact hebben.” In Mongolië heeft de organisatie 7.000 flessen ontsmettingsmiddel uitgereikt aan gezondheidscentra, treinstations en op het vliegveld.
Europa en Nederland
Ook in Europa en Nederland houdt het Rode Kruis de situatie nauwlettend in de gaten. ,,We onderhouden hierover contact met overheidsorganisaties en staan klaar om te handelen als dat nodig is.” Hulpverleners in Nederland zijn extra gewezen op desbetreffende hygiënemaatregelen. Het Nederlandse Rode Kruis geeft voorlichting via de website en sociale media.
Doneer op IBAN NL19 INGB 0000 0072 44
Rode Kruis-coördinator Jaap Timmer woont in Peking: Het is hier een totaal andere wereld nu.

Rode Kruis-coördinator Jaap Timmer krijgt een temperatuurcheck zodra hij zijn appartement in de Chinese hoofdstad Peking heeft verlaten om aan het werk te gaan. Foto: RODE KRUIS NL.
,,Van het chaotische straatbeeld dat je je bij een miljoenenstad als Peking voorstelt, zie je niets meer, vertelt Jaap Timmer. ,,De straten zijn stil, mensen gaan liever niet de deur uit. Alleen nog voor boodschappen. Niemand gaat meer naar zijn werk, om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Om de supermarkt in te komen moet je een mondkapje op en als ik mijn flat in of uit ga, wordt mijn temperatuur gecheckt.” Toch gaat het gewone leven in China wel gewoon door. ,,Het is mooi om te zien dat – ondanks dat iedereen binnen blijft – de dagelijkse dingen doorgaan. Zo zijn de scholen dicht, maar krijgen de kinderen wél les, via het communicatieplatform WeChat.”
De angst om het coronavirus op te lopen is groot onder de Chinezen. Goede voorlichting over hoe je jezelf het beste kan beschermen is daarom erg belangrijk. Dit is één van de taken van het Rode Kruis. ,,Via de website geven we voorlichting. Daarnaast controleren Rode Kruis-vrijwilligers overal in het land mensen op koorts met speciale thermometers. En we verzamelen hulpgoederen voor ziekenhuizen omdat de kans op besmetting daar het grootst is.”
Timmer werkt als samenwerkingscoördinator voor het Internationale Rode Kruis en zorgt samen met het Chinese Rode Kruis dat de hulpverlening en de hulpgoederen, die door verschillende organisaties worden aangeboden, op de juiste plek komen. “Nu de maatregelen vanuit de Chinese overheid zijn aangescherpt, is het erg belangrijk dat de juiste hulp op de juiste plek komt. En dat er geen overlapping ontstaat.” Bron: www.rodekruis.nl