De verwachting is dat de ‘Britse variant’ ook in Nederland de dominante coronastam zal worden
BILTHOVEN/LONDEN – Het lijkt een greep naar de macht, die op dit moment gaande is tussen het ‘aloude’ coronavirus SARS-CoV2 en de jonge, nieuwe virusvariant die afgelopen week in Groot-Brittannië werd ontdekt.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vermoedt dat deze virusmutatie al op grotere schaal aanwezig is in Nederland. Het zal niet lang duren, denkt het RIVM, voordat deze variant – en mogelijk andere corona-mutaties – tevoorschijn komen tijdens steekproeven van coronatests waaraan tienduizenden Nederlanders per dag deelnemen.
Besmettelijker
Bovendien zou de nieuwe (Britse) variant weleens de overhand kunnen krijgen in de virussituatie in Nederland en andere Europese landen. Op dit moment lijkt dat nog niet het geval te zijn. De nieuw ontdekte virusstam is, naar virologen menen, besmettelijker dan de oorspronkelijke ziekteverwekker, maar lijkt vooralsnog niet te leiden tot een heftiger ziektebeloop. ,,De bewijzen stapelen zich op dat deze variant makkelijker mensen besmet. De verwachting is dat deze variant net als in Verenigd Koninkrijk op den duur de dominante stam zal worden in Nederland”, zei Chantal Reusken, hoofd-viroloog van het RIVM, deze week tegen de NOS.
Virussen veranderen voortdurend, stelt RIVM in een uitleg. Het coronavirus SARS-CoV-2 is in China in december 2019 op één plek ontstaan als menselijk virus. ,,Sindsdien zien we dat het virus de wereld overgaat met steeds een net iets andere genetische code, we noemen dat een mutatie.” Inmiddels zijn er al duizenden varianten van het virus in omloop. ,,Ook in Nederland zien we sinds het voorjaar verschillende mutaties van het virus rondgaan. Dat houden we goed in de gaten.”
Denemarken
In Denemarken zijn gisteren inmiddels 33 besmettingen met de nieuwe in Groot-Brittannië opgedoken variant van het coronavirus vastgesteld. De besmettingen zijn ontdekt bij testen van personen tussen 14 november en 14 december, aldus beschrijft de Deense autoriteit voor infectieziekten het Statens Serum Institut (SSI) in een rapport, meldt dagblad Trouw. Het SSI stelt vast dat de Britse virusvariant in de Deense maatschappij rondgaat, ,,zij het nog op een zeer laag niveau”. Uit voorlopig onderzoek is nog niet gebleken of de 33 besmette mensen enige connectie met Engeland hadden of in het buitenland zijn geweest. Denemarken laat net als veel andere landen geen vluchten meer toe vanuit het Verenigd Koninkrijk waar het virus zich verspreidt.
Steekproeven
Er wordt in Nederland, zo verduidelijkt het RIVM, continu steekproefsgewijs onderzoek gedaan naar het virus en of het verandert. De vaststelling van de Britse variant van het virus in Nederland kwam naar voren in een onderzoeksprogramma waarin het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en vijftien laboratoria in Nederland samenwerken. De laboratoria sturen wekelijks een steekproef aan monsters naar het RIVM, waar ze vervolgens onderzocht worden. Zo wordt in kaart gebracht welke variant waar in het land voorkomt. Dit onderzoek wordt sequentie-analyse genoemd. Op dit moment worden in Nederlands wekelijks ongeveer 500 monsters onderzocht. Als er aanleiding is, zijn er mogelijkheden om dit onderzoek uit te breiden.
Ook in Zuid-Afrika is een nieuwe variant van het coronavirus SARS-CoV-2 aangetoond. Over de besmettelijkheid van deze variant is nog veel onduidelijk. Dit is een andere variant dan die nu in het Verenigd Koninkrijk circuleert.