RIVM: In de provincie Noord-Brabant is een relatief groot deel van de besmettingsgevallen niet herleidbaar.

BILTHOVEN – Een uitzonderlijk en nooit eerder zó verwoord verzoek aan inwoners van de provincie Noord-Brabant: ‘Blijf thuis als je hoest of koorts hebt’. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft alle Noord-Brabanders met mogelijke verkoudheidsproblemen gevraagd de komende dagen – vooralsnog alleen tijdens het komende weekeinde – geen vin te verroeren, de woning niet te verlaten, sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden en nieuwe contacten niet aan te gaan.

Letterlijk stelt het RIVM in de oproep: ,,Het RIVM vraagt inwoners van Noord-Brabant met een verkoudheid, die hoesten of koorts hebben hun sociale contacten zo veel mogelijk te vermijden. Werk bijvoorbeeld thuis, ga niet op bezoek bij anderen of naar plekken waar veel mensen samenkomen, zoals ook evenementen. Mocht u klachten hebben en toch het huis willen verlaten, probeer dan zo veel mogelijk afstand te houden tot anderen. Hiermee verklein je de kans om onopgemerkt het virus te verspreiden. Bel uw huisarts alleen als uw klachten verergeren.”

Werk thuis, ga niet op bezoek bij anderen of naar plekken waar veel mensen samenkomen, zoals ook evenementen.

Om de mogelijke verspreiding in deze provincie in kaart te brengen, start het RIVM morgen een steekproef naar COVID-19, de coronaziekte.  RIVM-woordvoerder Harald Wychgel zegt er, desgevraagd, het volgende over: ,,Er is momenteel iets bijzonders aan de hand met de ontwikkeling van de uitbraak van het coronavirus. Overal in Nederland kunnen we herleiden waar mensen die nu het coronavirus hebben dit hebben opgelopen. Het zijn tijdens hun vakantie, overwegend in Noord-Italië. Of ook door mensen in hun directe omgeving die al besmet waren. Dat is heel helder. Maar, in de provincie Noord-Brabant is een relatief groot deel van de infecties niet herleidbaar. Van de patiënten waarvan geen bron bekend is of waarvan die nog onderzocht wordt, komt het merendeel uit Brabant of heeft een link met deze provincie. Het was zodanig zelfs, dat wij zeiden: gôh, hoe zit dat?”

Daarom start het RIVM langs twee wegen morgenochtend een onderzoek. Opnieuw Harald Wychgel: ,,Het gaat om een onderzoek bij de ziekenhuizen in deze provincie. We krijgen de gegevens van corona-tests van de ziekenhuizen ter beschikking. Daaruit hopen we veel te kunnen afleiden. Om na te gaan in hoeverre er sprake is van verspreiding van het virus in de provincie, start ons instituut morgenochtend  een steekproef waarbij getest wordt op het nieuwe coronavirus. Bovendien proberen we de epidemie in Noord-Brabant te ‘bevriezen’, door iedereen op z’n plaats te houden, door thuis te blijven, niet naar het werk te gaan, en zoveel mogelijk – als dat kan – van huis uit  te werken. We hopen op zoveel mogelijk solidariteit.”

RIVM: woordvoerder Wychgel: Onrust? Dat is denkbaar maar zeker niet de bedoeling.

Het RIVM geeft toe dat deze manier van communiceren met de bevolking van Noord-Brabant onrust teweeg kan brengen. ,,Dat zou kunnen, dat is denkbaar en wellicht niet uit te sluiten”, erkent woordvoerder Wychel. ,,Dat effect proberen we natuurlijk te vermijden door alles ook zo zorgvuldig mogelijk op te schrijven en ons ook in die zin heel precies uit te spreken.”

Sfeerbeeld van de Grote Markt in ‘s-Hertogenbosch in virusloze tijden. Foto: Ipanematravels