Eerste corona-besmette patiënt in Nederland in isolatie behandeld in Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ)

BILTHOVEN/TILBURG 27 februari 2020, update 01:00 uur – Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft donderdagavond de eerste corona-besmetting in Nederland bekend gemaakt. In een uiterst cryptisch bericht op het internet meldde RIVM slechts: ,,Bij een patiënt in Nederland is vanavond COVID-19 vastgesteld. Met labonderzoek is de diagnose bevestigd. De GGD is gestart met contactonderzoek.”

Het zou gaan op een patiënt uit Loon op Zand. De man, een naar verluidt 56-jarige ondernemer in de kledingindustrie uit Loon op Zand, wordt behandeld en in isolatie verpleegd in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Hij ligt daar sinds afgelopen woensdag en meldde zichzelf na terugkomst uit Noord-Italië. Donderdag bleek uit twee virustests dat hij inderdaad met corona geïnfecteerd was.

Hoe zijn toestand op dit moment is, is onduidelijk. Volgens de Tilburgse burgemeester Theo Weterings gaat het goed met de patiënt. Omroep Brabant heeft verschillende meldingen gekregen van mensen die de man kennen. Uit die meldingen zou blijken dat de vrouw en de dochter van de man les geven op twee verschillende basisscholen in Loon op Zand. De scholen waren afgelopen week dicht vanwege de carnavalsvakantie”, schrijft de regionale omroep op zijn website.

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, waar de eerste coronapatiënt wordt behandeld. Foto: ETZ

Lombardije

Minister Bruno Bruins (Medische zorg) maakte dit eerste besmettingsgeval met het coronavirus in Nederland bekend tijdens een speciale tv-uitzending van de NOS, geheel gewijd aan de ernstige corona-problemen in de wereld. Bruins kreeg tijdens het programma een briefje aangereikt, waarin deze eerste corona-diagnose vermeld stond.

De onfortuinlijke man was onlangs in Noord-Italië, in de regio Lombardije, waar het virus vandaag precies een week geleden werd ontdekt en waar het inmiddels honderden infecties heeft veroorzaakt. Het is zeker dat de man heeft deelgenomen aan het carnaval in het zuiden van Nederland. Daarnaar wordt nu een ‘contactonderzoek’ ingesteld door de GGD. Hij zou zich op meer plaatsen carnaval hebben gevierd, aldus ooggetuigen. Er zouden zelfs ‘feestvierende’ foto’s en filmpje van hem op de sociale media rondgaan.

Minister Bruins zegt zich ,,te kunnen voorstellen dat mensen zich zorgen maken”. Bruins: ,,De patiënt is nu in isolatie in het ziekenhuis. We onderzoeken nu met wie de man in contact is geweest. Zodra we meer weten, delen we deze informatie.”

Premier Rutte: Ik wens de besmette man natuurlijk alle sterkte en beterschap toe.

Premier Mark Rutte zegt in een bericht op Twitter in nauw contact te staan met minister Bruno Bruins, ,,onder andere over alle inspanningen die gedaan zijn om ons land hierop voor te bereiden.” De minister-president heeft ook een persoonlijke woord voor de eerste corona-patiënt: ,,Ik wens de besmette man natuurlijk alle sterkte en beterschap toe. Mijn grote waardering gaat uit naar de professionals, die hard werken om alles te doen wat nodig is. Het is van belang dat we hun adviezen blijven volgen.”

WHO: De nieuwe coronavirus-epidemie bevindt zich wereldwijd op een beslissend punt.

Met de uitspraak ‘We bevinden ons op een kritiek moment in de uitbraak’ op deze website www.meerovermedisch.nl nam de eerste woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Tarik Jašarević, al een voorschot op hetgeen WHO-secretaris-generaal dr. Tedros enkele uren later zou verklaren. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus zei: ,,De nieuwe coronavirus-epidemie bevindt zich wereldwijd op een beslissend punt.” Om te vervolgen met: ,,Als we nu zeer voortvarend en agressief handelen kunnen we mogelijk het virus nog inperken, en voorkomen dat mensen ziek worden of sterven.” De WHO-topman liet echter overduidelijk blijken dat er bijna geen tijd meer is en dat een wereldomspannende epidemie amper nog is tegen te houden.

Zie ook: https://www.meerovermedisch.nl/article/who-zegsman-tarik-jasarevic-we-bevinden-ons-op-een-kritiek-moment-in-de-uitbraak/

De Nederlandse viroloog Ab Osterhaus zei in de talkshow Op1 dat de huidige uitbraak van het coronavirus niet moet worden gebagatelliseerd, maar evenmin worden overdreven. ,,Dit coronavirus lijkt in zekere zin op het griepvirus. Het gaat ook voor een groot deel om dezelfde risicogroepen: mensen in de hoge leeftijden met een onderliggende ziekte. Daarbij, elk griepseizoen sterven wereldwijd een kwart miljoen tot 500.000 mensen. We hebben geaccepteerd dat dit zo is.” Osterhaus werkt tegenwoordig aan de Universiteit van Hannover, en was jarenlang verbonden aan de afdeling virologie van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Op de vraag of dit coronavirus net als influenza (griep) seizoensgebonden is, zei Osterhaus: ,,Dat is nog niet duidelijk. Maar er is hoop dat het aantal gevallen afneemt als het beter weer wordt en mensen minder op elkaar zitten dan nu het geval is.”

  • Wereldwijd zijn er nu 82.789 geregistreerde corona-infecties in 53 landen en locaties.
  • Er zijn 2814 sterfgevallen, hersteld zijn 33.253 personen.
  • Italië telt nu 650 besmettingen en 17 sterfgevallen.
  • Noord-Ierland meldt de eerste besmetting, waarmee het totaal aantal infecties in het Verenigde Koninkrijk op 17 komt.
  • In China lijkt de epidemie over het hoogtepunt heen: er zijn weliswaar 29 nieuwe doden en 433 nieuwe infecties, maar die cijfers liggen aanzienlijk lager dan een week geleden.
  • In het Duits-Nederlandse grensgebied loopt het aantal besmettingen momenteel snel op: 14 nieuwe slachtoffers in Noordrijn-Westfalen.