Honderden wetenschappers drongen onlangs bij WHO aan op goed ventileren om coronabesmetting te voorkomen

BILTHOVEN – RIVM-onderzoekers erkennen nu dat het mogelijk is om blootgesteld te worden aan het coronavirus via een nevel van minuscule druppeltjes. De kans daarop is reëel als die wolk van waterdeeltjes in niet-geventileerde ruimten blijft zweven, soms kan dat urenlang. Deze zogeheten ‘aerosolen’ hebben zij via een model onderzocht.

Hetzelfde deed zich voor in februari 1999 tijdens de Westfriese Flora in Bovenkarspel. Toen raakten honderden bezoekers van deze bloemen- en tuinbouwtentoonstelling besmet met de legionella-bacterie. Ook toen kwamen heel fijne waterdeeltjes vrij zodra een tuinslang werd opengedraaid waarin maandenlang water had stilgestaan en waarin de gevaarlijke bacterie zich had kunnen vermeerderen. Het werd een van de grootste uitbraken in de wereld van de veteranenziekte. Uiteindelijk waren 32 doden en 206 ernstig zieken te betreuren, allemaal mensen die nietsvermoedend de bloemenexpositie hadden bezocht.

Open brief

Het erkennen van de mogelijke rol van aerosolen, door het RIVM, volgt na een oproep van 239 onderzoekers uit 32 landen. In een open brief aan de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dringen zij aan op het goed ventileren om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Het nieuwe coronavirus verspreidt zich volgens hen niet alleen via hoestdruppels of besmette oppervlakten, maar ook door de lucht. Het is overtuigend bewezen, schrijven ze, dat de minuscule druppeltjes die besmettelijke personen uitstoten grote afstanden kunnen afleggen, zodat ook mensen die zich aan de anderhalve meter houden, met het virus geïnfecteerd kunnen worden.

Proest

De meeste aerosolen (met daarin mogelijk het coronavirus) komen vrij bij niezen. Als iemand in een volle autobus hevig proest is de kans op blootstelling zelfs honderd procent, meldt Teletekst. Onduidelijk blijft in hoeverre het virus ook overgedragen wordt via aerosolen. De besmettelijkheid van de druppeltjes is niet onderzocht. Het RIVM stelt dat grotere druppels in elk geval belangrijker zijn en dat dus 1,5 meter afstand houden belangrijk is.

Volgt later meer