Burgemeester Wouter Kolff (Dordrecht): Ik krijg de indruk dat mensen denken dat alles weer kan.

AMSTERDAM – Update 22:00 uur – Veel Nederlanders zijn de nu al wekenlang aanhoudende thuisquarantaine compleet beu. Ze roepen openlijk, vooral via de sociale media op het internet, ‘corona-moe‘ te zijn en maling te hebben aan de lockdown. Dat bleek zowel gisteren als vandaag in meldingen uit alle delen van het land. Mensen brachten hun aversie het afgelopen weekeinde ook in praktijk: op veel plaatsen kwamen zij massaal hun huizen uit om van het mooie weer te genieten.

Ondanks de oproep van burgemeesters van verschillende (grote) steden, waren dit weekeinde door hele land duizenden mensen terug te vinden in winkelstraten, promenades en parken. Boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) zeggen steeds meer moeite te hebben met handhaving van de coronamaatregelen. In winkelstraten in grote steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam was het volgens hen ,,erg druk”. Zij waarschuwen het publiek dat er de komende dagen veel meer boetes uitgedeeld zullen worden, als mensen blíjven weigeren om zich aan de regels te houden. Ook in het centrum van Zwolle lapten veel mensen de landelijke ingestelde lockdown – om verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen – aan hun laars.

Dubbele kater

Burgemeester Sjors Frölich van Vijfheerenlanden (provincie Utrecht) ergerde zich zaterdag al aan de drukte in zijn gemeente, getuige zijn Tweet: ,,Beste mensen. Zal maar met de deur in huis vallen: het was zaterdag te druk. In de stad, bij de bouwmarkt, op de weg. Elke dag(!) ook, vandaag weer, krijg ik nieuwe besmettingsgevallen gemeld door de @ggdru. Daarom, zeker met Koningsdag aanstaande: #BlijfThuis ” Vandaag meldde oud-radiopresentator, die Frölich is, dat de politie vanmorgen vroeg een einde had gemaakt aan een nachtelijk feestje: ‘Die waren waarschijnlijk de hele nacht doorgegaan. Dubbele kater, want elke aanwezige is beboet: 400 euro per persoon. Hoe dom kun je zijn.’

Ook zijn collega burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal reageert  op de sociale media bezorgdover hetgeen hij zag toen hij er op de fiets op uit ging: ,,Vanmiddag fietste ik langs de Hoofdstraat en daar schrok ik van de drukte, ook op andere plekken in de gemeente. Beste Veenendalers, houd je aan de maatregelen. Het Virus waart nog steeds rond!”

Burgemeester Ahmed Marcouch (Arnhem): Mensen gaan steeds soepeler om met de afstandsregels. Kan nog niet!

In Den Haag heeft de politie in de Transvaalwijk het Kaapseplein afgezet, omdat het daar te druk was geworden en mensen zich niet hielden aan het coronaverbod tot samenkomsten. In De Telegraaf waarschuwt burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem dat mensen steeds soepeler omgaan met de afstandsregels: ,,Dat kan echt nog niet”, stelt hij. Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht stuurde de volgende Tweet: ,,Vandaag maakte ik wederom een rondje door Zuid-Holland Zuid. Met name in de winkelcentra en stadscentra van Dordrecht en Gorinchem krijg ik de indruk dat mensen denken dat alles weer kan. Het dringende advies blijft nog steeds: blijf zoveel mogelijk thuis! We zijn er nog niet!”

Kritieke fase

Het Veiligheidsberaad van Burgemeesters signaleert ook de opgaande lijn in het naar buiten gaan en maakt zich eveneens zorgen over deze ontwikkeling – die enigszins begrijpelijk is. Een woordvoerster van het beraad zei dit weekeinde: ,,Wat wel opvalt is, dat mensen die naar buiten gaan zich in het algemeen wél goed houden aan de 1,5 meter afstand.” En: ,,Eigenlijk lijken we al een beetje op weg naar de anderhalve meter-samenleving.”

Virologen en epidemiologen waarschuwen echter voor een nieuwe piek van infecties die over ons heen kan spoelen, nu mensen zijn ‘losgebroken uit hun huizen’. Zij spreken van een kritieke fase in de epidemie, die pas aan het begin is – terwijl veel mensen er vanuit gaan dat het ergste achter de rug is – ten onrechte, menen virusexperts.

De Waddenstranden zijn ogenschijnlijk nog leeg en eindeloos, maar toch ondernemen steeds meer mensen een tripje naar de eilanden.

Waddenburgemeester: Steeds iets meer bezoekers op de eilanden – maar blijf thuis!

Sommige mensen wagen zich zelfs aan een tripje binnen Nederland. Bijvoorbeeld naar de Waddeneilanden. Volgens burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog wordt het steeds een beetje drukker richting Waddeneilanden, alhoewel veel mensen hun geplande vakantie daar hebben geannuleerd. Anderen menen daarvan te kunnen profiteren; zij denken dat er hotelkamers te over zijn.

Thuiszitten

,,Het is nog vrij rustig, maar je merkt wel dat het aantal bezoekers weer wat aan het toenemen is”,  zei burgemeester Van Gent zaterdagavond in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. ,,Mensen hebben een beetje genoeg van het thuiszitten.” Toch zei zij in ‘Het Oog’ dat het niet verstandig is om dit soort mooi weer-tripjes te ondernemen, ook al is het relatief dicht bij huis. ,,Blijf thuis, ga niet op reis. De horeca op de eilanden is dicht, voorzieningen zijn beperkt. We hebben het toerisme hard nodig, maar nu moeten we terughoudend zijn.” Van Gent is tevens voorzitter van het samenwerkingsverband Waddeneilanden .