Lilianne Ploumen (PvdA): Nu versoepelen is niet alleen onveilig maar evenmin eerlijk ten opzichte van zorgmedewerkers, die in veel gevallen hun meivakantie moeten schrappen omdat het te druk is op hun werk.

DEN HAAG – Pogingen van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer om de coronaversoepelingen van komende week in Nederland tijdelijk uit te stellen totdat het afbouwen ervan verantwoord is, hebben amper steun gekregen in het parlement. De Kamer staat in overgrote meerderheid achter het versoepelingsbeleid van het kabinet.

Alleen BIJ1 steunde de door PvdA-partijleider Lilianne Ploumen ingediende motie om de regering te bewegen zich te houden aan de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) en nog even te wachten met versoepelingen totdat de coronacijfers merkbaar – met minstens 10 procent – zichtbaar dalen. Dinsdag lieten OMT en RIVM al weten dat de tijd nog niet rijp is voor versoepelingen en dat ze derhalve te vroeg komen. Met alle gevolgen van dien.

Onverantwoord

Ploumen noemde versoepelen op dit moment zelfs volstrekt onverantwoord. Zeker nu de actuele besmettingscijfers omhoog schieten. De PvdA stelde donderdag tijdens het Kamerdebat over de corona-aanpak dat de besmettingscijfers, de situatie in de ziekenhuizen en de druk op de IC’s het gewoon niet toelaten dat de coronamaatregelen al worden versoepeld. Ook vanuit de ziekenhuizen was aangedrongen op uitstel, omdat de toestroom van coronapatiënten weer torenhoog is en het personeel dreigt te bezwijken onder de druk.

Premier Rutte zei evenwel dat het kabinet zijn inziens ‘een verantwoord risico’ neemt. Alhoewel hij toegaf van sommige maatregelen, zoals het heropenen van de terrassen, ‘wel buikpijn’ te krijgen. Maar het kabinet had volgens hem een afweging te maken tussen het aantal infecties en de maatschappelijke impact van de coronamaatregelen, die nu al ruim een jaar duren. PVV-leider Wilders vindt dat het kabinet te terughoudend is in het opengooien van de terrassen. Alles is teveel met restricties omgeven, ‘er moet veel meer mogelijk zijn op de terrassen’, meent Wilders. ,,Het is immers in de buitenlucht.”

Lilianne Ploumen bleef desondanks het besluit tot het nu al afzwakken van het beleid onverantwoord vinden. ,,Nu versoepelen is niet alleen onveilig maar evenmin eerlijk ten opzichte van zorgmedewerkers, die in veel gevallen hun meivakantie moeten schrappen omdat het te druk is op hun werk.”

Meeste besmettingen

Vandaag meldde het RIVM dat het aantal nieuwe coronagevallen het afgelopen etmaal fors is gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn door het RIVM 9.648 nieuwe coronagevallen geregistreerd, het hoogste aantal sinds 7 januari. Dat zijn er 1.134 meer vergeleken met de voorgaande dag.

Naar verwachting vandaag, vrijdag, zal de 5 miljoenste vaccinatie worden gezet in Nederland, aldus zorgminister De Jonge tijdens het coronadebat dat kort na middernacht eindigde. Volgens hem hebben vier miljoen mensen hun eerst prik gekregen en een miljoen mensen zelfs hun tweede. Nederland is volgens hem gestegen in de ranglijst van snelste Europese prikkers. Hij prees hiertoe de ‘geweldige prestatie’ van de GGD’s en de huisartsen.